På årets første etape i Pyrenæerne var der fra eksperterne lagt op til et brag af en duel mellem danske Jonas Vingegaard og hans nærmeste konkurrent, sidste års vinder af Tour de France, Tadej Pogacar. Men spændingen udeblev for alvor, i stedet kunne Jonas Vingegaard trille over målstregen side om side med Pogacar.

178,5 kilometer lød tirsdagens etape på. Kombineret med skyhøje temperaturer var der lagt op til en hård dag på cyklen for Tour de France feltets tilbageværende ryttere. Både Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar havde forud for etapen måtte sige farvel til flere hjælpere – og det kunne gå hen og blive en hård kamp for Vingegaard uden hans tro væbner, Kruiswijk. Den ellers fantastiske hjælperytter, Roglic, måtte også udgå – til stor ærgrelse for mange. Efter en intern kamp om kaptajn-rollen havde Vingegaard vist sig at være klart stærkere – men et styrt og en skulder af led blev det, der stoppede Roglic’ tour i år.

Canadiske Hugo Houle, holdkammerat til Jakob Fuglsang på Israel-Premier Tech udnyttede tirsdag et stort udbrud og endte med at køre alene over målstregen på 16. etape. Det var hans første sejr i verdens største cykelløb og med længder det bedste resultat i karrieren. Danske Jonas Vingegaard brugte dagen på at afvente Tadej Pogacars angreb, som alle forventede ville komme. Men danskeren forsvarede flot en række angreb fra sloveneren, og derfor var der ingen ændringer helt i toppen af klassementet.

Store navne i udbrud

Indledningsvist var Hugo Houle en del af et udbrud på omkring 30 ryttere. De fik tidligere på dagen lov til at køre afsted og udbyggede hurtigt forspringet til feltet til mere end otte minutter. Til tider så det farligt ud for Jonas Vingegaard, for ude foran var Bora-Hans Grohes Alexandr Vlasov, der kun var ti minutter efter i klassementet. På flere tidspunkter af etapen nærmede forspringet sig den kritiske grænse, og det gav arbejde for Jumbo-Visma-holdet, der måtte knokle for at minimere forspringet.

Kort inden første stigning satte Pogacar både gang i første og andet angreb, men Jonas Vingegaard forsvarede sig flot og hans direkte modstander, om den gule trøje, måtte gang på gang se en dansker i hans baghjul. Næsten som lim sidder han fast i baghjulet på Pogacar. Selv da Pogacar forsøgte at køre fra ham på nedkørslen, var der ikke bid, Vingegaard har fuld opmærksomhed på Pogacar. Med Vingegaard solidt placeret i baghjulet virkede det ikke til, at der skulle bruges flere kræfter på angreb på denne etape.

Det endte med at blive canadieren der kørte alene over målstregen, og frygten for at Vlasov skulle nappe den gule trøje, var kun ganske kortvarig. Han avancerede betragteligt i klassementet, men var aldrig rigtigt i nærheden af den gule trøje.