Tidligere udenrigsminister og forhenværende formand for Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, er død. En af de helt store danske politikere gennem historien er gået bort, 80 år gammel.

Nyheden opdateres

Det bekræfter familien på de sociale medier. Den kendte politiker, journalist og debattør blev 80 år gammel. Han sov stille ind efter længere tids sygdom, familien var med ham til det sidste.

Der er ikke mange danske politikere, der nationalt har sat et så varigt og agendaskabende spor på dansk politik end Uffe Ellemann-Jensen, der i offentligheden blev karakteriseret som den bedste statsminister, Danmark aldrig fik. Han var tæt på i 1998, da han måtte se sig besejret på valgdagen af Poul Nyrup Rasmussen.

Han var landets længst siddende udenrigsminister på denne side af Anden Verdenskrig – fra 1982 og mere end et årti frem var han med, under Den Kolde Krig var han klar i mælet, trods fodnote-politikken. Han elskede frihed og demokrati. Han var formand for Venstre i knap 14 år, inden han overlod partiet til Anders Fogh Rasmussen. Han sad i Folketinget for Danmarks Liberale Parti, Venstre, i næsten et kvart århundrede. 

Uffe Ellemann-Jensen trak sig formelt fra politik i 2001, men bidrog til det sidste til den offentlige samtale med sine analyser, sin erfaring og indsigt, blandt andet sammen med socialdemokraten Mogens Lykketoft.