Selvom covid-19 ikke længere er at betragte som en samfundskritisk sygdom, er der med den opblussende smitte opstået en situation, der gør, at der tages forbehold for det i Tour de France. Det har blandt andet gjort, at de danske ryttere ikke føler de kunne give nok af sig selv til publikum på vejene.

Corona, corona og atter corona. I de seneste år har det været det helt store samtaleemne, men restriktionerne ophørte tidligere på året, da der kom styr på situationen rundt omkring i verden. Nu er det dog blusset op med smitten igen, og særligt optaktsløbet til Tour de France, blev ramt af smitte. Blandt andet blev danske Mikkel Bjerg smittet, men han nåede dog at komme sig inden Tour-starten, og han stillede derfor til start for UAE.

Smitten har dog betydet, at Tour de France-organisationen, ASO og holdene internt, har taget deres forbehold. ASO har pålagt pressen at bære mundbind, når de er i zoner tæt på rytterne, og flere af holdene har valgt at holde virtuelle pressemøder fremfor at møde fysisk. Når TV 2 har vist AftenTour har det også været med to meters afstand til rytteren, der har været inviteret i studiet, og det er netop for at undgå smitten.

Da Tour de France startede i Danmark, og det skulle være en stor oplevelse for de danske ryttere, blev det også mærket, at covid-19 spøger i kulissen. Flere af rytterne holdt sig på behørig afstand af tilskuerne, der under normale omstændigheder vil have selfies og autografer af rytterne. En af dem, der dog skrev autografer, var Michael Mørkøv fra Quick-Step.

– Det har været en kæmpe oplevelse at køre i Danmark, og det eneste minus er covid-19, der er kommet tilbage. Nu skal vi bruge mundbind, og begrænse adgangen til fansene for at undgå og blive syge. Jeg havde håbet at kunne give mere til fansene, end vi har kunnet, men et par autografer er det dog blevet til, siger Mørkøv.

Selvom Tour de France har været lidt i skyggen af corona, har det for Michael Mørkøv og resten af de danske ryttere været en stor oplevelse at køre rundt på de danske landeveje.

– Selvfølgelig har jeg været fokuseret på at cykle, men jeg nød det i fulde drag, så meget jeg kunne. Jeg synes, at det har været ubeskriveligt, og en kæmpe oplevelse. Jeg er privilegeret over at have været med til det her, siger Michael Mørkøv.

Grundet den stigende coronasmitte foreskriver ASO’s regler, at rytterne skal testes løbende under Tour de France. De obligatoriske test sker dagen før anden og tredje hviledag, men flere af holdene vælger at blive testet hyppigere for at være sikre på, at der ikke pludselig opstår en stor smittekæde. Allerede inden anden hviledag var flere ryttere udgået af dette års Tour de France, grundet de var smittet med covid-19, men da anden hviledag kom den 11. juni viste det sig, at ingen af rytterne testede positiv på den kviktest, som de havde fået foretaget dagen forinden.