I de seneste år har biografpublikummet måttet leve med, at Hollywood er inde i en æra med katastrofalt dårlige historiefortællinger på grund wokistiske doktriner. Men nu retter Tom Cruise op på det med en efterhånden sjælden, klassisk Hollywood blockbuster, der tager os med tilbage til den tid, hvor vi skulle i biografen for at blive underholdt og ikke belært.

Med virkelig nedslående forventninger til den nyeste Hollywood-produktion kunne man møde op til forpremiere hos Panorama i Middelfart og Fredericia. Men både Lars og Helle Broen bag biograferne var selvsikre og i højt humør, for de havde set filmen i forvejen og vidste, at den holdt. Så de lovede gæsterne en spektakulær oplevelse, og så blev der trukket lod om gavekurve.

Løfterne blev indfriet. “Top Gun Maverick” er en vaskeægte eksplosion af veldrejet underholdning, hvor der er noget til alle, der gerne vil glemme verden udenfor i et par timer. Panorama i Middelfart har iøvrigt en sublim akkustik og lydoplevelsen er virkelig til at føle på. Ikke mindst når jetjagerne raser lige ind i hovedet på publikum. Man bliver blæst bagover.

– I skal afmelde jeres streamingtjenester og komme ned til mig og se film. For der er virkelig noget, der skal ses på den store skærm. Og Top Gun er en film, der skal ses i biografen, sagde Lars Broen.

Det er der heller ikke nogen tvivl om. Den visuelle oplevelse er uovertruffen. “Top Gun Maverick” har rykket niveauet for actionfilm i luften adskillige trin op. Det er ganske enkelt vanvittigt, hvad de har formået at få filmet. Vi taler ikke om det sædvanlige computergenerede legetøjsunivers. Men om rigtige optagelser. Skuespillerne blev sat ind i jetflyet med kameraer, og så måtte de filme sig selv i luften. Det handlede om at få ægte reaktioner på de g-kræfter, der er i spil, når man sidder i et jetfly, der drejer skarpt, stiger eller falder.

Uanset om man er til flyvemaskiner eller ej, så er filmens historie og fremdrift skruet sådan sammen, at man bliver underholdt. Væk er de lange taler om karakterenes følelser og relationer. Tilbage er glæden ved at fortælle en historie, hvor man vil rive publikum med sig. Tom Cruise er, som 59 årig superhelt ikke bare veltrænet, men tilmed sympatisk. Superstjernen giver masser af plads til de unge kollegaer på skærmen. Det kommer aldrig til at virke akavet. Han accepterer alderen og spiller et sympatisk flyve-es, der skal træne en flok unge piloter til at gennemføre en umulig mission. Do it or die.

Specielt kvinderne har i Tom Cruises 40 år på storskærmen kunnet begejstres for hans karisma, og man kan høre dem glæde sig over at han i “Top Gun” også render rundt i bar overkrop og spiller bold. Der skal jo være noget til alle. Men hånden på hjertet. Der har været en stribe af rædselsfulde “reboots”, hvor man totalt latterliggør ikoniske filmkarakterer i wokistiske mareridts dialoger og plots. Sådan er det ikke med Cruise. Han holder. Han består. At underholde er også et håndværk, og det mestrer Tom Cruise bedre end nogen anden på Hollywoods a-list.

Apropos. Det kunne tyde på at flere og flere Hollywood-studier er blevet økonomisk trætte af de wokistiske mareridt. Go woke, go broke. Mange folk gider ikke gå ind og se deres helte blive latterliggjort, transformeret og brugt i politiske agendaer. Derfor er økonomien på selv gigantiske produktioner blevet ringe, og det passer ikke pengefolkene bag. Om lidt må de med misundelse se på Top Guns salgstal, for alt tyder på at det her bliver årets største biograffilm.

Efter to timers hæsblæsende underholdning går man hjem uden at ærge sig over den spildte tid. Der er ingen dybfølte overvejelser om noget som helst. Det var underholdning, nostalgi og drivkraft. Samtidig er filmen simpelthen spækket med stjernedrys og skuespil fra nogle af Hollywoods allerbedste. Hør her. Ed Harris er med. Jon Hamm er med. Val Kilmer. Come on, de er gode i den her film. Altså, virkelig gode.

Ed Harris, der siden klassikeren “The Right Stuff” fra 1983 har været en af de mest tilstedeværende skuespillere i storfilm og serier. Jo Hamm, der som Don Draper “Mad Men” slog tonen an til en ny epoke i tv-dramaer, hvor kompleksitet og dynamik er kernen. Val Kilmer, der også var med i den første “Top Gun” fra 1986, og som i 2021 slog takten ud af dokumentargenren med en spetakulær selvbiografi om hans liv, hvor han er blevet ramt af ulykker, men har kæmpet sig videre. Det giver virkelig noget til en film, når man har den slags skuespillere at stille sig op med, og det kan ses på Tom Cruise. Cruise, der iøvrigt har produceret filmen sammen med Jerry Bruckheimer, har fået samlet et sublimt hold, også dem der ikke blev nævnt her.

Efter to år med coronanedlukning, der også påvirkede produktionen af “Maverick”, starter Tom Cruise før filmen ud med at henvende sig til publikum:

– Vi har lavet den her film til jer. Og vi er enormt glade for, at I er kommet her for at se den!

Jo tak. Uendeligt mange folk har været involveret i at lave denne vanvittige præstation af visuelle oplevelser til den store skærm. Forarbejdet har taget mere end 10 år. Det er lykkedes. Det er i sandhed en af de film, man faktisk bør se i biografen og ikke på den lille skærm. Og så er det en tilbagevending til den klassiske Hollywood storfilm, hvor man skal ind og glemme nogle timer, mens man læner sig tilbage i de bløde sæder i Panorama og bliver blæst omkuld af en godt fortalt historie, med godt skuespil og en helt tilpas feel good.

Endeligt. Så er det en umådelig flot film at se på. God fornøjelse.