René Dahl Andersen er nok bedre kendt som betjenten, der blev dømt for at stjæle lamper fra Politigården i København. Siden har han delt ud af sine mange oplevelser som narkobetjent og undercoveragent for PET – og er nu blandt landets mest populære podcastere. Nu kommer han til Fredericia, hvor Lecture.dk inviterer indenfor.

René Dahl Andersen har været i en anden verden – den hårde, kriminelle – og som menigmand kun har begrænset kendskab og adgang til. En skyggeverden, der på sin egen facon fascinerer de mange som iagttager – og korrumperer de få, der virkelig har været der. Også dem, der under dække er gået ind i denne kyniske verden i den gode sags tjeneste – Politiets og samfundets.

Undertegnede er selv en flittig lytter til hans podcasts, både ”Narkobetjenten og den kriminelle underverden” og hans seneste ”Panser”. René Dahl Andersen formår at nuancere, perspektivere og forklare de mange oplevelser, han har haft med Politiet og den kriminelle verden. Han har været gennem mange oplevelser, han har foretaget mange anholdelser og har været med til at optrevle en narkoring i et andet europæisk land, som undercoveragent. Han er fangende, indlevende og inddragende. Med nordjysk charme og en altid kæk bemærkning kan han tage folk med helt ind under de himmelblå skjorter og ind i det kriminelle miljø.

– Vi er meget glade for at kunne præsentere foredraget med René Dahl Andersen. Vi har fået mange tips fra mennesker, der gerne vil høre hans foredrag her i Fredericia. Derfor er vi glade for, at René kommer til Erritsø Idrætscenter den 7. september, fortæller Andreas Dyhrberg Andreassen, Lecture.dk.

– René Dahl Andersen er en mand med en spændende historie. Han har et unikt indblik i politiet og den hårdeste del af det kriminelle miljø. Foredraget kommer uden tvivl til at være lærerigt og interessant, særligt hvis man har en forkærlighed for blå blink og krimi-historier, fortsætter Andreas Dyhrberg Andreassen.

Billetterne til foredraget kan købes her.

En ”hærdet” mand

Han var en af Politiets Wonder Boys! Dygtig, anerkendt og respekteret – og specielt udvalgt til uddannelse hos FBI. Alt var godt, indtil én forkert beslutning ændrede alt.

Mere end 12 år i tjeneste som narkobetjent hos arvtagerne til Politiets berømte og berygtede Uropatrulje, samt mere end seks år som undercover agent i ind- og udland for PET og andre landes efterretningstjenester, satte deres spor og førte en talentfuld ung politimand ud i et moralsk ingenmandsland, hvor intet er sort og hvidt, men i stedet én stor grå zone, hvor ingen længere kan finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert.

“Hærdet” er historien om René Dahl Andersen, der som ung og ideologisk politibetjent fra Nordjylland kommer til København med en drøm om at komme ind i Københavns Politis Uropatrulje. Med talent, ambitioner, mod og en unik evne til at skabe relationer til kriminelle og kolleger, og levere resultater, gør han lynkarriere og bliver hurtigt én af Politiets bedste på sit felt og headhuntes senere direkte af PET med efterfølgende specialuddannelse hos FBI i USA – for siden igen at blive sendt på ekstremt farlige og tophemmelige missioner i udlandet som undercover agent.

Med en unik evne til at tilpasse sig og operere i ethvert miljø bliver René Dahl Andersen en “naturlig” del af den barske og kyniske kriminelle underverden – ikke kun i Danmark, men også i udlandet. Et ualmindeligt farligt liv, der flere gange kunne have kostet ham livet, men kun fordi han er skarp, snu og har mod og vilje til at tage chancer, overlever han…

Han har “arbejdet” og lavet aftaler med nogle af de mest hardcore kriminelle – nogle med politiledelsens velsignelse og rettens samtykke – andre kun med kollegaers opbakning og eget moralske kompas som rettesnor. En potentiel glidebane af format, der for René Dahl Andersen, i en blanding af naivitet, magtesløshed og storhedsvanvid, resulterer i sit livs dumhed – med uoverskuelige konsekvenser til følge…

“Hærdet” er en barsk historie fra en barsk verden, som kun meget få kender til! Om infiltrering af hårde kriminelle miljøer og arbejde som undercover agent på farlige missioner. True crime, når det er bedst eller værst…

Udover et spændende kig ind i en fascinerende underverden, stiller foredraget “Hærdet” også det fundamentale spørgsmål? Kan et samfund med dets politi tillade at bryde loven – for at opretholde selvsamme bedst muligt? Helliger målet midlet?

Manden bag foredraget

René Dahl Andersen, født 1972 i Hørby, Nordjylland, blev student fra Frederikshavn Handels Gymnasium i 1991, hvorefter han fra 1992 til 1994 var sergent ved Prinsens Livregiment i Viborg.

Fra 1998 og frem til 2018 var René Dahl Andersen ansat i Københavns Politi – først i den lokale Uropatrulje på Station 1 i den indre del af København – og siden i Narkotika- og Bevillingsafdelingen (Uropatruljens arvtager), hvor han i flere år var kildefører i Specialpatruljen og senere i Afdelingen for Organized Crime samt faglig leder og koordinator for Specialsektionens narkotikaafdeling.

I 2006 blev han sideløbende tilknyttet Politiets Efterretningstjeneste som undercover agent, i både Danmark og udlandet, med speciale i narkotikasager og organized crime. I sin karriere ved Politiet – heraf mere end 12 år som narkotikabetjent på Vesterbro – blev René Dahl Andersen videreuddannet til højst mulige niveau som kildefører. I 2006 blev han udpeget til at blive videreuddannet som undercover agent hos FBI i USA og i 2007 fulgte uddannelse hos Royal Canadian Mounted Police og senere hos Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst i Holland.

Under orlov fra Politiet var han i 2005 teamleder for Mideast Security med ansvar for udvælgelse og uddannelse af tidligere mellemøstlige elitesoldater til sikkerheds- og eskorteringsopgaver for stor dansk international virksomhed og den amerikanske hær.

Fra 2017 til 2018 var han sikkerhedsofficer i Security Team Denmark for United Nations.

Sideløbende med sin politimæssige karriere har René Dahl Andersen været tilknyttet som instruktør, koordinator og observatør i forbindelse med udviklingskurser for seniorledelse i dansk erhvervsliv samt TV-produktioner med diverse personligheder.

I dag er René Dahl Andersen privat efterforsker for diverse virksomheder og organisationer samt mentor for private erhvervsfolk. Derudover er han medforfatter og teknisk konsulent for manuskriptforfatter og filminstruktør Anders Ølholm i forbindelse med fremtidige film- og TV-produktioner.