Onsdag d. 1. juni 2022 skal danskerne til stemmeurnerne. På stemmesedlen er et valg mellem ”ja” og ”nej” til om Danmark skal afskaffe forsvarsforbeholdet. Et flertal over midten i dansk politik anbefaler et ”ja”, hvor både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige anbefaler et ”nej”. På de sociale medier er det tydeligt, at slutspurten er i fuld gang.

Ved afslutningsdebatten i Folketinget var der to medlemmer af Folketinget, der havde ét tema på hjertet hele dagen, selv ud på de sene timer. Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, og Peder Hvelplund, Enhedslisten, brugte alle tænkelige lejligheder til at høre partiernes formænd om EU-forbeholdsafstemningen, der skal finde sted på onsdag. Begge er de stærkt kritiske, og anbefaler danskerne at stemme nej.

På de sociale medier er det også til at se, at der er noget på spil for alle partierne. Nej-partierne er ude med stærke kampagner, og tilsvarende er også ja-partierne.

Statsminister Mette Frederiksen har produceret en video, hvor hun forklarer hvorfor hun anbefaler et ja.

En tilsvarende video, i et noget mere håndholdt format, har Morten Messerschmidt lavet.

Også forsvarsministeren er aktiv:

Slutspurten frem mod valgdagen

Der er sat alt ind på at overbevise danskerne om hvad der er det rigtige at stemme. Det er en svær kamp, for der er historisk mange tvivlere frem mod denne folkeafstemning. Der er flere bud på valgtest, som dem vi kender fra kommunale og folketingsvalg, men det viser sig tydeligt her, at nuancerne i debatten er meget svære at forstå.

Undertegnede har i en valgtest formået at få beskeden om, at man hælder til den ene side, samtidig med at den jeg er næstmest enig med mener det modsatte. Dette endda med 1-2% i forskel fra den jeg er mest enig med. Det viser, at det er svært at finde ud af hvor nuancerne ligger og hvad der egentlig gør forskellen.

Det samme er tilfældet hvis man kigger tilbage på hvad både Trine Bramsen, tidligere forsvarsminister, og Mette Frederiksen har sagt. Her har de udtalt sig kritisk om at afskaffe forbehold, eller som minimum beskrevet, at de ikke har oplevet det som værende negativt. Det er en tone der nu er skiftet, i noget der minder meget om at være en symbolsk handling. Det er også det argument der går mest igen, at det er vigtigt at vi i Europa står sammen – og at Danmark her kan bidrage ved at melde sig under EU’s forsvarsfaner.

Der er også mange myter og forkerte påstande der kommer frem. Det har DR programmet Detektor fundet ud af. Det er en svær debat, der ikke nødvendigvis handler om mere eller mindre EU, som det har været tilfældet tidligere. Det er en debat der er svær at forstå, og de afgørende argumenter for både ja og nej ser ud til ikke at være der. Jeg frygter, at der kommer historisk lav vælgertilslutning, alene fordi danskerne ikke forstår indholdet. Og det er dælme også svært at forstå.