Manden bag udbytteskandalen, Sanjay Shah, er blevet anholdt i Dubai. Han har været internationalt efterlyst, og et hårdt diplomatisk arbejde fra dansk side har gjort, at Danmark har indgået en udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater. Derfor kan Sanjay Shah med alt sandsynlighed blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Politiet i Dubai har anholdt én af de formodede gerningsmænd i udbyttesagen, Sanjay Shah, med henblik på senere at udlevere ham til retsforfølgning i Danmark. Anholdelsen følger i kølvandet på et tæt samarbejde med de emiratiske myndigheder. Siden regeringen i marts underskrev en udleveringsaftale med de Forenede Arabiske Emirater, har det været forhåbningen, at aftalen kunne danne grundlag for, at formodede gerningsmænd til forbrydelser med tilknytning til Danmark bliver udleveret og kan retsforfølges her.

Anholdelsen af Sanjay Shah er et første skridt i processen mod at få retsforfulgt én af bagmændene i udbyttesagen. Det er en sag der dækker over flere ministerier. Både Justitsministeriet og Udenrigsministeriet har brugt mange timer på det diplomatiske spor, hvor embedsmænd har sikret, at Danmark og De Forenede Arabiske Emirater har et så godt forhold, at der indbyrdes mellem landene kan udleveres fanger.

– Jeg er en meget glad justitsminister. Anholdelsen i Dubai understreger, hvorfor det var så vigtigt, at regeringen lykkedes med at lave en udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater for nyligt. Den danske statskasse er blevet snydt for et svimlende beløb, og det skal selvfølgelig ikke være muligt for formodede gerningsmænd at skjule sig i Mellemøsten og dermed undgå at blive stillet til ansvar i en dansk retssal, siger den nytiltrådte justitsminister, Mattias Tesfaye.

Tesfaye afventer nu den retlige proces i Dubai, men håber på, at Sanjay Shah ender med at blive udleveret til dansk retsforfølgelse.

Udenrigsminister, Jeppe Kofod, der lige nu er på besøg hos den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, glæder sig også over pågribelsen af Sanjay Shah.

– Anholdelsen af Sanjay Shah er på alle måder en glædelig nyhed. Der ligger en solid dansk diplomatisk indsats bag, ikke mindst fra vores ambassade i Abu Dhabi og generalkonsulatet i Dubai. Der har været et tæt og konstruktivt samarbejde mellem de danske og emiratiske myndigheder om sagen siden 2015, som jeg gerne vil takke De Forenede Arabiske Emirater for. Vi fortsætter den tætte dialog med myndighederne i håb om, at Sanjay Shah inden længe bliver udleveret til retsforfølgelse i Danmark, siger Jeppe Kofod.

Mange skatteministre har haft udfordringer i ministeriet, men det har endnu ikke været tilfældet for Jeppe Bruus. Men han håber på, at man kan få nogle af de penge tilbage, som Sanjay Shah har snydt den danske statskasse for.

– Forhåbentlig kan vi nu komme et afgørende skridt videre i at få stillet de formodede bagmænd til ansvar i udbyttesagen. Denne anholdelse sender et meget stærkt signal om, at de danske myndigheder forfølger økonomisk svindel, uanset hvor i verden man befinder sig, siger Jeppe Bruus.

Den 17. marts underskrev regeringen en udleveringsaftale mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater. Aftalen har til formål at hjælpe konkrete straffesager på vej.

Andre EU-lande har indgået lignende aftaler med de Forenede Arabiske Emirater. Nederlandene og Belgien indgik for eksempel aftaler om udlevering med Emiraterne i 2021.