Allan Windeballe besluttede sig for at blive selvstændig under coronakrisen. Der skulle ske noget andet i hans liv. Nu åbner han en helt ny køreskole i Fredericia.

Allan Windeballe er et kendt navn i det fredericianske håndboldmiljø, hvor han er træneren, der både giver en verbal skideballe, hvis det skal være bedre, men også manden, der står med det største smil og massevis af grin, når træningen eller kampen er slut. Erhvervsmæssigt kommer han fra en karriere indenfor IT, uddannelse og pædagogik, men nu går han en anden vej.

Den 38-årige Allan Windeballe starter i august en helt ny køreskole i Fredericia under navnet; Fredericia Køreskole.

– Jeg glæder mig helt vildt. Navnet kom hurtigt, selvom jeg da gjorde mig nogle overvejelser om, jeg kunne bruge det navn, når jeg var så grøn, men det kunne jeg, siger Allan Windeballe, der i coronatiden tog en større beslutning om at gå nye veje i livet.

– Jeg har altid arbejdet med unge mennesker, så det er ikke helt nyt for mig at blive lærer. Jeg var så privilegeret, at jeg gik på en fri ungdomsuddannelse, da jeg var 18 år. På Erritsø Fritidscenter gav lederen, Steen Ry Mikkelsen, mig mulighed for at komme i praktik derude. Jeg troede derfor i mange år, at jeg skulle være pædagog. Jeg blev derfor ansat 18 timer om ugen ved Steen, og læste HF ved siden af for at søge ind på pædagogseminariet. Da jeg var endelig var færdig med HF, havde jeg ikke lyst til at arbejde som pædagog alligevel. Jeg begyndte derfor at læse IT. Jeg havde spillet med vennerne og var velfunderet i teknik. Først blev jeg uddannet IT-supporter, med Fredericia Kommune som lærested. Senere blev jeg udlært datatekniker ved T. Hansen Gruppen A/S. Efter en periode der, blev jeg underviser på Syddansk Erhvervsskole, fortæller den 38-årige fredericianer, der ved siden af arbejde, familieliv og venner har brugt mange timer i Fredericia Håndboldklub:

– Jeg har gennem mange år været træner og leder i Fredericia Håndboldklub. Jeg har været 13 år i Fredericia, og to år i Vejle på håndboldsiden. Og om lidt er jeg en fast del af Fredericia Håndboldklub igen, siger Allan Windeballe, der husker, at han gjorde sig mange tanker, inden han valgte at blive kørelærer.

– Jeg vil faktisk sige det sådan, at bilen er måske ikke super interessant, men det at lære at køre den, det med at se resultatet af læringen, man giver videre, det er fantastisk. At blive selvstændig har ikke ligget mig fjernt heller. Jeg har måske tænkt om, det skulle være IT eller noget andet. Under coronakrisen fik jeg det mærkeligt indeni. Jeg er et meget socialt menneske, og det var underligt ikke at være sammen med nogen. Jeg underviste eleverne online via Microsoft Teams hjemmefra, og så ikke nogen. Jeg startede derfor op på et lastbilkørekort i Vejen, fordi jeg havde lyst til at mødes med mennesker igen. Jeg tog til Vejen tre dage om ugen fra 17.00-22.35 på DEKRA, hvor jeg fik undervisning i, hvordan man kørte lastbil. Det var super fedt, siger han, og siden tog det fart med flere kørekort:

– Jeg tog anhængerkort til lastbil, det var skide skægt. Jeg fandt ud af, at jeg kunne rokere lidt rundt på det hele og tage kørelæreruddannelsen. Jeg tog et motorcykelkørekort hen over sommeren i Kolding. Senere tog jeg så uddannelsen som kørelærer i Odense. De forskellige kørekort har jeg brugt i omegnen af 100.000 kroner på, men nu er jeg godkendt kørelærer.

Allan Windeballe fik merit for den pædagogiske del af uddannelsen, både fordi han har taget flere pædagogiske kurser, samtidig med, at han har undervist på Syddansk Erhvervsskole.

– Færdselsstyrelsen sagde godt nok, at det ikke var sikkert, at jeg kunne få merit, men jeg skulle have 10 ETCS-point, og jeg havde 35, så jeg endte med at få merit, og nu starter mit første hold den 3. august 2022, det er stort, siger Windeballe, der har sagt sit job op som underviser på Syddansk Erhvervsskole:

– Det første køreskolehold starter den 3. august. Jeg har sagt jobbet op i god tid i Vejle på Syddansk Erhvervsskole. Jeg underviser også de cyberværnepligtige i Forsvaret, og når det er slut så er det køreskolen, det gælder. Samtidig har jeg fået et job hos Fredericia Håndboldklub, som jeg sagde, hvilket bliver spændende, fortæller Allan, der har sammensat et køreskolekoncept, hvor der er tid, rum og fleksibilitet:

– Jeg har valgt at være en lille køreskole. Jeg har ikke mere end seks elever ad gangen. For det første vil jeg gerne starte godt op. For det andet vil jeg se om mit produkt, der gør det muligt at starte og lære uden, at det hele skal presses igennem med unødvendigt fravær fra sin ungdomsuddannelse, erhvervsskole og lignende. Jeg synes tit, at eleverne bliver presset til at tage fri i deres skoletid, men hvis de vælger mig, så skal jeg nok være fleksibel. Jeg kan sagtens køre med eleverne, når de har fri. Jeg har faktisk fået en elev fra Vejle, der har valgt mig af denne årsag. Der er naturligvis regler for myldretid og mørkekørsel, men vi får det til at køre, siger kørelæreren og uddyber:

– Ved at have små hold er det ikke vigtigt, om vi kører fredag middag eller lørdag middag. Jeg vil også lave sjov og god undervisning, også med de elementer, som mange måske ikke lige finder så spændende.

God respons

Rigtig mange har allerede lykønsket Allan Windeballe med titlen som selvstændig kørelærer, og det er han meget glad for:

– Jeg er blown away efter et opslag på LinkedIN, hvor 61 har kommenteret, særligt eleverne fra Syddansk Erhvervsskole gør sig bemærket i kommentarsporet med ros til mig som underviser, og fortællinger om de vil savne mig, men samtidig synes, at det er sejt, at jeg starter selv. Jeg er virkelig glad. Hjemmesiden er samtidig kørt i kort tid, men tilmeldingen ser god ud.

Privat er det også den helt rigtige tid for Windeballe at blive selvstændig i. Børnene er flyttet hjemmefra. Det er nu, det skal være, mener han.

– Vores ældste børn er flyttet hjemmefra. Vi bor i et pænt hus, som vi har sat i stand, hvilket gør, at vi har fået et råderum. Samtidig samarbejder jeg med en række tidligere kolleger og andre nye selvstændige, der hjælper med alt fra revision og sparring. Det er også med til at holde mig skarp. Dertil kommer min kone, for uden opbakning hjemmefra går det ikke. Den har jeg, og nu skulle det være nu, fortæller han og tilføjer:

– Vi har fået børn tidligt, så det passer bare godt nu. Den yngste går på efterskole om lidt, så det er bare at prøve det selvstændige liv. Alt startede med tankerne under coronatiden, og det har været det hele værd, også i de tider, hvor man har arbejdet ekstra hårdt. Jeg var heldig at være i praktik hos en kørelærer i Fredericia, samtidig med, at jeg læste 20 timer om ugen ved siden jobbet på erhvervsskolen.

Teoriundervisningen vil også foregå i de hjemlige rammer, hvor Allan har indrettet teorilokale.

– Jeg holder det hjemme i vores hus. Jeg har seks elever. Der er købt borde og stole, og et stort fjernsyn, dertil en tavle, der kan det meste. Jeg har limet biler fast til magneter, så det bliver godt, når vi flytter rundt på dem på tavlen. Jeg glæder mig til august. Der vil være sodavand, pizza og andet godt. I forhold til priser, så er jeg hverken den dyreste eller billigste, jeg vil gerne yde den ekstra service, der ligger i fleksibiliteten, og det håber og tror jeg på, at mine kommende elever vil sætte pris på.