Forud for denne sæson har Fredericia HK forstærket sig på målmandsposten. Danske Thorsten Fries er kommet til klubben efter en årrække i Norge. Efter en lille uge med træning beretter han om høj intensitet og rigtig godt humør.

Der sker ikke lige så meget som der plejer i Fredericia Idrætscenter her i sommerferien. Men for Fredericia Håndboldklub er sommerferien slut. Sæsonen begynder inden alt for længe – og derfor skal der trænes igennem. Cheftræner Gudmundur Gudmundsson, assisteret af Jesper Houmark og Lasse Folkmann, svinger pisken. Men det synes den nye keeper, Thorsten Fries, kun er fedt. Han har elsket at komme hjem til Danmark – og til Fredericia.

– Det har været rigtig godt her den første uge. Det er intensivt, men det er dejligt bare at komme i gang med håndbold på den måde. Det har jeg ikke været vant til før, at vi har startet med den intensitet vi har her. Men det passer mig bare rigtig godt. Jeg synes det er dejligt, siger Thorsten Fries efter torsdagens træningspas.

Der er lagt hårdt fra land med flere daglige træninger, løbetræning og styrketræning. Cheftræneren tror på, at det skal være hårdt – men godt, hvilket meget vel kan forklare den positive stemning der er omkring den høje intensitet. Det er ikke kun Thorsten Fries der nyder det – et kig rundt i hallen ved den sene træning torsdag viste, at der over en bred kam er meget stor tilfredshed med at være tilbage i hallen.

Hjemvendt til Danmark fra Norge er der mange ting, der skal gå op i en højere enhed. Lige nu bor Thorsten Fries i Vejle, men i løbet af de kommende uger flytter han til Fredericia – ikke kun fordi det er her han spiller håndbold, men fordi han allerede har forelsket sig i byen.

– Om to uger sker det. Lige nu bor vi i Vejle, men om to uger flytter vi ind i vores nye lejlighed her i Fredericia. Vi glæder os rigtig meget. Vi er meget positive omkring Fredericia som by. Det er rigtig dejligt med vand og natur så tæt på. Det tiltaler os rigtig meget. Så vi glæder os bare utroligt meget til at flytte herhen og mærke det rigtigt. Men det føles allerede hjemligt for mig. Det er ikke så langt fra hvor jeg kommer fra, fortæller Thorsten Fries.

FHK tager godt imod de nye

Al begyndelse af svær, siges det. Men for Thorsten Fries har det ikke været svært at falde til i Fredericia Håndboldklub. Tværtimod. Han har fra starten følt sig meget velkommen, selvom han er en af fire nye spillere, der er kommet til klubben forud for denne sæson. Udover den gode modtagelse er han også glad for, at der bliver talt dansk til træning – selvom den nye træner er fra Island, så foregår træningen på dansk.

– Det har været utroligt let at komme ind på holdet synes jeg. Det er dejligt at komme et sted hen hvor dansk er det primære sprog. Men det er også helt fantastisk socialt her. Vi har fint med tid mellem træningerne, hvor man har muligheden for at lære hinanden at kende, siger Thorsten Fries og fortsætter:

– De har været rigtig gode til at tage imod en. De spørger meget ind og er opmærksomme.

Den nye træner er ikke verdens største mand, men den tyngde der er bag hans ord er ikke til at tage fejl af. Hans CV lyver ikke – det tæller en OL-guldmedalje med Danmark, det tæller en post som nuværende landstræner for Island – og op til flere flotte resultater i den tyske Bundesliga. Thorsten Fries glæder sig til at arbejde sammen med en håndbold-kapacitet som Gudmundur Gudmundsson.

– Man har meget respekt for ham. Jeg synes at nogle trænere føler, at de skal fortjene en respekt. Man kan bare mærke på Gudmundur, at han går ind og ligesom bare ejer lokalet. Han er utrolig detaljeret og meget sikker, i det han siger, fortæller Thorsten Fries og fortsætter:

– Han behøver ikke overbevise en, man er bare overbevist, på den måde han er på. Det er bare dejligt, at man bare følger ham på den måde. Der er en stor tyngde i det han siger.

Det er svært at få både spillere og trænere til at fortælle noget om hvor godt et hold man har – i hvert fald på nuværende tidspunkt.

– Træningskampe er jo fantastisk sjove, men også fantastisk vigtige – for man har jo INGEN idé overhovedet, før man møder andre. Ofte har man dog heller ikke nogen idé, for man kan have ramt både over eller under niveau. Men det bliver sjovt at se holdet i kamp og se hvordan det hele kører. Der er mange nye ting der skal implementeres, så det bliver spændende. Jeg glæder mig bare til at få lov til at spille kamp med det her hold. Jeg tror det bliver fedt, siger Thorsten Fries.

Ny regel giver flere store chancer

Forud for hver sæson kommer der som oftest flere nye regler. Dette er også tilfældet til den kommende sæson, hvor der blandt andet kommer nye regler for skud mod ansigtet, passivt spil og opgiverkast. Særligt den sidste kan få betydning for håndboldspillet, forudser Thorsten Fries, der forventer at få mere at se til med den nye regel.

Frem til denne sæson har det været reglen, at et opgiverkast skulle foretages på midten af banen, samt at den spiller der giver bolden op skal stå stille. Dette er ikke længere tilfældet. I stedet kommer der en cirkel med en radius på 2 meter, hvori opgiverkastet skal udføres. Dette betyder, at spillerne ikke længere skal stå præcis i midten – eller at de skal stå stille. Thorsten Fries forudser, at det vil betyde hurtigere spil og færre stationære forsvarsaktioner.

– Jeg tror klart det kommer til at gøre en forskel for mig som keeper. Jeg tror klart, at der kommer mindre etableret forsvarsspil og det gør jo, at man skal indstille sit målmandsspil efter, at der kommer flere store chancer. Jeg tror også man skal forberede sig mentalt på, at der sker noget lidt før, end det har været tilfældet indtil nu. Og så er det, det her med at få hurtigt fat i bolden og omsætte det til mål. Det starter jo inde ved Tellerup og mig, så det er jo noget vi skal lægge til vores spil, forklarer Thorsten Fries.

Om det bliver en fordel for håndboldsporten generelt tør Thorsten Fries ikke at spå om, men han tror på, at det bliver en fordel for Fredericia Håndboldklub.

– Det er meget forskelligt alt efter holdet, om det er godt. Men jeg tror, det er godt for tilskuerne. Det gør, at der kommer mere tempo, og at vi spiller mere hurtig håndbold. Ud fra hvad jeg har set indtil videre med det her hold vi har, så tror jeg det er en fordel. Jeg tror på, at vi kan løbe nogle hold ned. For mig passer det rigtig godt, at vi får hakket mange angreb afsted og scoret flere mål end de andre, lyder det afslutningsvist fra Thorsten Fries.

Fredericia Håndboldklubs ligaherrer er, som nævnt, påbegyndt forberedelserne til den kommende sæson. Der er en række træningskampe på programmet. Allerede 1. august kommer Kristianstad på besøg i thansen ARENA til en træningskamp.