På grundlovsdag 2022 var SF igen samlet på Museerne i Fredericia, sammen med Enhedslisten og Socialdemokratiet. Lars Olesen havde fået opgaven med at holde en tale på SF’s vegne, og han talte om de udfordringer demokratiet står overfor.

– Den demokratiske dannelse i vores folkeskoler og uddannelsessystem lider i de her år, sagde Lars Olesen.

For udover de store udfordringer som samfundet har været udsat for under Corona krisen og senest krigen i Ukraine, så er udviklingen i demokratiet på afveje. Forleden havde Lars Olesen en oplevelse i en 8. klasse, og den fortalte han om under sin grundlovstale:

– Jeg havde rent undtagelsesvis tid til at filosofere over Sokrates, sammen med eleverne. Han blev henrettet, fordi han havde andre guder end guderne. Og fordi han mente guderne i virkeligheden var i mennesket selv. At det var mennesket selv, der via den Sokratiske samtale skulle finde frem til sandheden. Det er sådan nogle refleksioner og tanker, vi skal have langt mere i spil, generelt i befolkningen.

Olesen ligger vægt på at undervisning i mere fundamentale problemer for forståelse, også af andres synspunkter, er en nødvendighed for at man i samfundet bedre kan forstå verden, når man ikke lige kan læse i et regneark, hvad der er rigtigt og forkert. I sin tale pegede han på den demokratiske forståelse. Her mener han at uddannelsessystemet har været for fokuseret på kompetencer, samt at denne resultatorienterede tilgang begrænser muligheden for at den enkelte elev kan lære demokratisk dannelse.

– Man prøver på at sætte Folkeskolen på punktform. Man leverer en bestillingsliste når børnene starter i skole. Så tjekker man punkter af, når de er færdige. Vi laver lidt for meget for erhvervslivet. Og for lidt for livet. Det synes jeg er et problem, understregede Olesen.

Netop på grundlovsdag kan talerne bruge anledningen til at gøre status og se på samfundet i fugleperspektiv. Grundloven fra 1953 er formet med henblik på at sikre demokratiet og de demokratiske institutioner. Men tidsalderen har forandret sig, og med ankomsten af de digitale medier er der kommet “et stort forsamlingshus”:

– Vi lever i en tid, hvor de sociale medier udfordrer os. Det er et tveægget sværd, sagde Olesen.

På den ene side fremhæver han de eksempler der er på, at man via sociale medier har fået store bevægelser og politiske handlinger startet op. Omvendt er han bekymret for at debatten kan blive afsporet, eller at folk får “fake news” ind i deres forståelse.

– For mig er grundlovsdag en højtidelig dag. Det er her, vi skal tage blikket indad og se på, hvordan det egentlig går med vores demokrati. Hvordan har vores grundlov det. Hvordan har vores folkestyre det. Så vi skal reflektere over, hvordan vi bevarer det vigtige demokrati, som vi har i Danmark. At vi fortsat kan være et så stærkt demokrati, som jeg egentlig også synes vi er.

Lars Olesen er også påvirket af krigen Ukraine, som han finder frygtelig. Dels er det de konkrete krigshandlinger, men også den verdensorden vi får på lang sigt, både i forhold til Putin og Kina:

– Det illustrere i virkeligheden meget godt, hvor man siger fra. Hvorfor det er vigtigt, at man vælter sine despoter og styrker den demokratiske samtale. Putin har befolkningen sin hule hånd, fordi de ikke er oplyste, hvis du spørger mig, slutter Lars Olesen.