Fredericia Håndboldklub indledte i dag træningskampene inden sæsonstart den 2. september mod Skanderborg Aarhus. Svenske IFK Kristianstad gæstede Fredericia, og der blev fra kampens begyndelse spillet håndbold i et højt tempo.

Der var fyldt godt op på lægterne i thansen ARENA, i betragtning af vejret, tidspunktet og det faktum, at dagens kamp var en træningskamp mod nummer tre i Sverige sidste år, IFK Kristianstad. HK Ultras sang hjemmeholdet på banen, der var vel godt 800 mennesker i hallen, der enten havde skippet aftensmaden eller valgt at spise sent, selvom det var godt dansk sommervejr.

Til dagens kamp havde FHKs nye cheftræner, Guðmundur Guðmundsson, valgt følgende bruttotrup: Emil Tellerup, Thorsten Fries, Nikolaj A. Nielsen, Rasmus Meyer, Jonas Raudahl, Kasper Young, Martin Bisgaard, Mads Lenbroch, Jacob Frederiksen, Lasse Balstad, Nikolaj Juhl Petersen, Kristian Stoklund, Mads Christiansen, Einer Ólafsson, James Junior Scott, Nicolaj Nørager, Anders Kragh Martinusen og Reinier Taboada.

Svenskerne kom foran i en hæsblæsende start, og FHK misbrugte første chance for at udligne, men i andet forsøg var det FHK, der i gennembrud fik udlignet, og Junior Scott, der lavede målet til 2-1. Så var træningskampen i gang til stor fornøjelse for hjemmepublikummet. De efterfølgende minutter bar præg af fart, men også en manglende skarphed i afleveringerne, når det gik for stærkt. Efter syv minutter førte svenskerne med 4-2. Kristian Stoklund fik dog reduceret til 3-4 på straffekast ved at snyde sin modstander i målet, og da en karseklippet Emil Tellerup reddede et straffekast et minut senere, var der banet vejen for en udligning, og den kom på smukkeste vis, da Junior Scott i volleystill steg op med samlet ben og sendte bolden i kassen. Han gjorde det tredje gang til 5-5. Tre mål efter 12 minutter af den nye FHK’er, der skiftede til klubben fra Bundesligaklubben HBW Ballingen-Weilstetten.

FHKs nye spiller: James Junior Scott. Foto. AVISEN

Efter 16 minutter blev Reinier Taboada klappet på banen af HK Ultras. Cubanske Reinier Taboada er skiftet til FHK fra makedonske RK Eurofram Peliste. Han kunne se sit hold komme foran 8-7 efter 17 minutter på et mål af Anders Kragh Martinusen. Han bragte også FHK på 9-7, og så kunne han selv, Reinier Taboada, efter 21 minutter score sit første mål til 11-10, da han fra back-position kastede kroppen fremad, og sendte et skud ind via stolpen. Han var også manden bag målet til 12-11, da FHK scorede i undertal, efter Nikolaj Nielsen var sendt på bænken i to minutter.

Emil Tellerup fik også taget godt fra i FHK-målet, ligesom forsvaret viste gode momenter og blandt andet fremtvang angrebsfejl og gik til de svenske modstandere, der dog absolut ikke var klar til at lade hjemmeholdet få en walkover. Der skulle kæmpes for hver eneste bold. Efter 24 minutter måtte Nikolaj Nielsen have assistance fra fysioterapeuten, da han blev sendt i gulvet, men FHK slap med skrækken, og han kunne spille videre. FHK havde flere gode overgange, der førte til åbne chancer, men den svenske keeper, Gustaf Banke, spillede også en fortrinlig halvleg.

Emil Tellerup blev ramt direkte i hovedet af den svenske fløjspiller, og måtte også have assistance, der blev råbt på udvisning, men det blev til en svensk undskyldning, og så blev der igen gået til vaflerne. De sidste minutter indikerede fortsat højt niveau for en sommerkamp, da Martin Bisgaard gjorde det til 15-14, der også var pausestillingen.

Guðmundur Guðmundsson dirigerede

Der var ikke mange udskiftninger til anden halvlegs start, dog havde Jacob Frederiksen fundet plads på fløjen hos FHK. Guðmundur Guðmundsson fulgte detaljerne tæt, talte med tidligere cheftræner, nu assistenttræner Jesper Houmark, dirigerede, talte med spillerne, og klappede, da Kristian Stoklund scorede sikkert på straffekast, inden han fortsatte med at dirigere, og der blev summet om den nye træner i arenaen denne første mandag i august.

Frederiksen stjal bolden i en god forsvarsaktion, og kunne selv i samspil med Rasmus Meyer sætte bolden ind til kampens første tre-måls-føring efter 34 minutters spil. Men det blev 18-17 få minutter senere, da Banke i Kristianstad-målet assisterede en flot scoring uden chancer for den indskiftede nye FHK-målmand Thorsten Fries, der er skiftet til FHK fra Elverum. Det blev også 18-18, men ikke 18-19 i første omgang, da Fries præsterede en flot redning – og det gjorde han igen kort tid efter, FHK var under pres. Junior Scott leverede en fremragende assist til Reinier Taboada, der gjorde det til 20-19 efter 41 minutter.

Guðmundur Guðmundsson i samtale med Jesper Houmark. Foto: AVISEN

Kampen forblev tæt, og efter 45 minutter tog FHKs cheftræner timeout. På det tidspunkt var kampen helt lige, 22-22. Den erfarne Mads Christiansen blev sat på banen, og skulle sammen med blandt andet Junior Scott forsøge at åbne det svenske forsvar, men også stå stærkt i eget forsvar. Mads Christiansen var i øvrigt med i OL-guldtruppen, der vandt OL i 2016 med netop FHKs nye cheftræner, som landstræner; Guðmundur Guðmundsson.

Fries nuppede et straffe efter 50 minutter, men reposten blev sendt i FHKs mål til 25-25. Det kunne være blevet 25-26, men Fries ville det anderledes og tog en svensk friløber. Han stod strategisk og afventende i målet, og pillede glansen af den svenske spiller. Martin Bisgaard gjorde det til 27-25 til stor intern jubel på holdet. Den 20-årig islænding, Einar Olafsson, blev også sat på banen. Einar Olafsson skiftede fra den islandske klub Valur, og er inde omkring det islandske landshold. Netop det islandske landshold har Olafssons far været en stor del af igennem mange år. Einar Olafsson er søn af den tidligere verdensstjerne, Olafur Stefansson, der har spillet i en lang række europæiske storklubber og i AG København.

Efter 58 minutter scorede FHK til 30-29, og i det efterfølgende angreb, pillede Fries svenskerne. Der blev klappet takstfast i ARENAEN, da Rasmus Meyer med et minut igen kunne sende bolden ind til 32-29. Kampen sluttede 33-29.