Fredericia Håndboldklubs målsætning for den kommende sæson er ikke meldt ud endnu, men sikkert er det, at klubben vil have en slutspilsplacering og gøre det bedre end i den forgangne sæson. Men hvordan er betingelserne for at gøre det bedre?

Det er svært at kigge ind i spåkuglen før en ny sæson. Et er, hvordan et hold ser ud på papiret, og noget andet er, hvordan der præsteres, når det virkelig gælder. Der kan være noget med holdsammensætningen, en hjemmebane der giver vinger, en træner, der får holdet til at præstere over evne, eller noget helt femte.

Bedømt ud fra, hvordan de forskellige hold, har fået til- og afgange frem mod den kommende sæson, er der mulighed for at komme med et kvalificeret bud. Et hold som Mors-Thy, der endte på syvendepladsen i sidste sæsons grundspil, kommer næppe til at gentage den bedrift. De mister den norske landsholdsduo, Sander Øverjordet og Erik Toft, en af ligaens bedste højre backs i Mads Hoxer og den træfsikre venstre fløj Bjarke Christensen, der ved flere lejligheder har været garant for at lave en del mål pr. kamp. De afgående spillere er ikke blevet erstattet af tilsvarende kvalitet.

Et hold, der også kom med i slutspillet i sidste sæson, er Ribe-Esbjerg. De mister til næste sæson også nøglespillere. Det drejer sig om keeper Søren Rasmussen og ikke mindst stregspilleren Miha Zvizej og højrebacken Jonathan Mollerup. Ind i stedet er blandt andet kommet keeper Ronnie Nicolaisen og højre back Marcus Dahlin, og de kommer fra en sæson, hvor de ikke gjorde det særlig prangende i henholdsvis TTH Holstebro og SønderjyskE.

Netop de to nævnte klubber, TTH og SønderjyskE, er hold som man må formode vil byde sig til i kampen om at komme i slutspillet. De kunne meget vel komme til erstatte det tynde øl, Mors-Thy og Ribe-Esbjerg. TTHs helt store issue i sidste sæson var, at de ganske enkelt lukkede alt for mange mål ind, og for at imødekomme det problem får de tilgang af forsvarsspecialisten Mathias Smed og keeperen Sander Heieren, der er at regne for en meget talentfuld norsk keeper. I det store hele er både TTH og SønderjyskEs trupper identiske med 2021/22-sæsonen, hvor de begge var i nedrykningsspillet, og derfor skal man ikke forvente, at de bare stryger sikkert ind i slutspillet, men med afgangene fra de nævnte hold, er de klart i spil til top-8.

KIF Kolding er også et hold, der ikke var med i slutspillet i sidste sæson. De var fire sekunder fra at rykke ned i 1. division, og blev kun reddet af et projektil fra Peter Balling. Til næste sæson får de markante tilgange af Erik Toft, Sander Øverjordet og Bjarke Christensen, men til gengæld mister de pondus i højresiden i form af deres topscorer, Peter Balling. På den måde er de næsten lige vidt, da de højrehåndede bagspillere ikke spillede på særlig højt niveau i sidste sæson. I den nye sæson bliver det formentlig omvendt, og spørgsmålet er derfor, om det er nok til at komme med i slutspillet. En ting er sikkert, ambitionerne er der.

[bsa_pro_ad_space id=32] [bsa_pro_ad_space id=7]

FHK endte sidste sæsons grundspil på sjettepladsen, og havde holdet præsteret mere stabilt i den sidste del af sæsonen, var det blevet til mere. Det er svært at sige, hvor FHK kommer til at stå, da flere af de spillere, som FHK har sikret sig, er ubeskrevne kort i dansk håndbold, men er der ramt plet med et par stykker af dem, er det noget, der kan rykke FHK længere op i tabellen. Den mest markante afgang FHK har, er Cornelius Kragh, der mest så FHK som en mellemstation, da han ikke fik det forventede tilbud fra udlandet før sidste sæson. Derfor tog han en enkelt sæson i FHK, hvor det var en blandet pose bolsjer. Cubanske Reinier Taboada er hentet ind som en spiller, der skal forstærke FHK’s bagkæde, og med hans CV ligner det en spiller, der kan blive en profil ikke bare i FHK, men i den danske liga. Taboada var i den seneste sæson en nøglespiller for makedonske Pelister, der spillede med i EHF European Cup og endte som nummer to i ligaen, hvor de pressede storholdet Vardar til det yderste. Det var ikke mindst takket være Taboada. En anden spiller, som kommer til FHK, og som kan vise sig at være en opgradering, er målmanden Thorsten Fries. Fries har stået nogle sæsoner i norske Elverum, og forinden stod han i SønderjyskE, hvor han, bedømt ud fra redningsprocenter, var en af ligaens bedste keepere, og derfor ligner det på papiret en spiller, der vil komme til at forstærke FHK på en udsat position. Rammer særligt Fries det niveau, som han tidligere har vist, kan det være en af de ting, der rykker FHK længere op i tabellen. Et andet parameter, der kan rykke FHK, er tilgangen af Gudmundur Gudmundsson som træner. Han har prøvet lidt af hvert, og med ham kommer der samtidig en yderligere professionalisering af miljøet i FHK, hvor man udelukkende kommer til at træne om formiddagen, og i kampens hede kan han med sin store erfaring holde hovedet koldt og vende kampen til FHKs fordel.

Af de hold, som endte over FHK i den seneste sæson, er det realistisk at konkurrere med Bjerringbro-Silkeborg og Skanderborg Aarhus. BSH har mistet en af deres bedste angrebsspillere i form af Jacob Lassen, og ind i stedet er kommet Peter Balling. Selvom Balling er dygtig, er der tale om en nedgradering, som kan gøre, at BSH kommer til at falde en anelse i kadence i forhold til den seneste sæson, hvor de endte med at hente DM-bronze.

Også Skanderborg Aarhus er en størrelse, som ikke nødvendigvis kan være sikre på, at bevare den placering som de endte på. De sluttede på fjerdepladsen i grundspillet i sidste sæson, selvom de længe lå på tredjepladsen, men så dalede de i niveau. Meget står og falder med Thomas Arnoldsen, og bedømt på til- og afgange er de status quo niveaumæssigt. Væk er blandt andet Mathias Smed og Mathias Bitsch, men til gengæld kommer Jonathan Mollerup og Lars Mousing til, og særligt Mousing er en spiller, som der er store forventninger til i Skanderborg Aarhus.

De øvrige tophold, Aalborg, GOG og Skjern, er i næste sæson ikke hold, som FHK kommer til at matche over en hel sæson. Særligt Aalborg ligner et hold, der kommer i en forstærket udgave, hvor de kan blive endnu sværere at have med at gøre, mens GOG til gengæld er et hold, der skal ind i en genopbygningsfase, da de har mistet blandt andet Torbjørn Bergerud og Mathias Gidsel, mens Morten Olsen heller ikke bliver yngre. Derfor kan det være, at Skjern kommer til at puste GOG mere i nakken, og de øvrige hold i ligaen kan komme til at drille holdet fra Sydfyn.

Set over en bred kam vil ligaen til den kommende sæson være svækket. Flere markante profiler forlader den danske liga, men til gengæld kommer blandt andet Mikkel Hansen til. Aalborg vil komme i en forstærket udgave, da de får tilgang af blandt andet Hansen og Hoxer. Det betyder, at Aalborg nu vil få en endnu større bredde, og selvom Mikkel Hansen er den absolut største profil, vil tilgangen af Hoxer også komme til at rykke Aalborg. I de afgørende kampe i sidste sæson var Lukas Sandell skadet, og først i den afgørende DM-finale var han med igen, men han var langtfra på toppen. I den henseende kommer Mads Hoxer til at være vigtig, da han, trods sin unge alder, allerede har vist et meget højt niveau på højre back.

Til gengæld er der i GOG og Skjern markante afgange. GOG har mistet ligaens måske bedste stregspiller, Oscar Bergendahl, og derudover vinker de også farvel til Torbjørn Bergerud, Viktor Gisli Hallgrimsson og ikke mindst Mathias Gidsel. De spillere er ikke bare lige til at erstatte, og det samme er tilfældet i Skjern, hvor de mister Jesper Konradsson. I en del sæsoner har han været styrmanden i vestjydernes angrebsspil, og selvom de har fået tilgang af Simen Pettersen, vil der stadig være tale om en svækkelse.

Derfor kan man risikere en sæson, hvor Aalborg, hvis de præsterer som forventet, kommer til at skille sig ud, og efter dem vil der være en gruppe af hold som GOG, Skjern, Skanderborg Aarhus og Bjerringbro-Silkeborg, hvor FHK, hvis de indfrier deres egne forventninger, kommer til at duellere med dem, og især vil se sig selv være i spil til en placering fra nummer tre til fem i grundspillet.

[bsa_pro_ad_space id=6]