Mange danskere har i de seneste dage fulgt med, når verdens bedste cykelryttere har kæmpet med varmen og med at få drukket nok i løbet af dagen. I det hele taget er store dele af Europa ramt af hedebølge, og nu kommer varmen også til Danmark. Derfor kommer landets livreddere med en opfordring til danskerne om at huske rigeligt med væske i strandtasken.

Store dele af Europa har været ramt af voldsom varme, og nu kommer det varme vejr, ifølge meteorologerne, også til Danmark. Vil man til stranden for at køle af med en dukkert, så husk endelig rigeligt med drikkevarer og en god madpakke, lyder anbefalingen fra livredderne:

– Hvert år oplever vi situationer med strandgæster, der ikke har fået nok væske og derfor har brug for hjælp, fordi de er dehydrerede og afkræftede. Sker det i vandet, kan det skabe farlige situationer. Tag derfor godt med vand med i strandtasken og suppler gerne med noget sukkerholdigt som saft, juice eller sodavand. Det er også vigtigt at få spist, selvom man i varmen måske ikke mærker sulten, som man plejer, siger Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning.

Udover at huske rigeligt med væske og energi, når solen bager, er det også en god ide at søge skygge indimellem.

– Særligt midt på dagen mellem kl. 12 og 15, hvor solen står højest på himlen, skal man passe på. Smør godt med solcreme på og tag en pause fra solen indimellem, fx under en parasol eller gå en tur op til ishuset, så du kan køle lidt af og undgå solstik, lyder det fra Lasse Serup Jensby.

Brug stranden, men bad mellem livreddernes rød-gule flag

Livredderne er klar til mange mennesker på strandene i de kommende varme dage. Badegæsterne skal endelig bruge hele stranden, men går de i vandet, anbefaler livredderne, at det foregår mellem livreddernes flag.

– Vi plejer at opleve et stort rykind på strandene på de varme solskinsdage. Det er dejligt, og folk må endelig sprede sig ud på hele stranden. Men skal de bade, opfordrer vi klart til, at det sker mellem de rød-gule flag i strandkanten, hvor livredderne konstant holder øje med, hvad der sker, siger Lasse Serup Jensby.

Gode råd til en varm strandtur:

– Indtag rigeligt med væske
– Husk solcreme
– Søg skygge indimellem

Aktionstal for uge 28
I uge 28 (den 11.– 17. juli) gennemførte livredderne i alt 6.905 indsatser, hvoraf det vurderes, at der i 1 tilfælde var en person i livsfare. Derudover var 390 almindelige førstehjælpsaktioner, 573 forebyggende aktioner og 5.941 oplysende indsatser.

Røde aktioner i uge 28:

Saksild Strand den 12. juli

Livredderne spotter tre 8-12-årige piger på et stort fladt badedyr fanget i fralandsvind. En af livredderne sætter båden i vandet og sejler ud til dem. I mellemtiden er pigernes far også gået i vandet og er næsten nået frem. Livredderen tager alle fire med i båden og sejler dem sikkert tilbage til stranden. De var drevet cirka 250 meter ud.

TrygFonden Kystlivredning – aktionstal fra uge 28 (den 11. juli – 17. juli 2022)

Livredderne udfører fire typer indsatser på strandene:

Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

Landsdækkende: 1 livreddende aktion, 390 førstehjælpsaktioner, 573 forebyggende aktioner, 5.941 oplysende indsatser

Syd- og Sønderjylland: 0 livreddende aktioner, 11 førstehjælpsaktioner, 61 forebyggende aktioner, 829 oplysende indsatser

Lakolk: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 34 forebyggende aktioner og 90 oplysende indsatser
Østerstrand: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 1 forebyggende aktion og 97 oplysende indsatser
Rindby: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 158 oplysende indsatser
Vejers: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 10 forebyggende aktioner og 153 oplysende indsatser
Henne: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 7 forebyggende aktioner og 135 oplysende indsatser
Hvidbjerg: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner og 196 oplysende indsatser