Mange for tidligt fødte børn får sukkerholdig ernæring, da man hidtil har troet, det var godt for spædbørns udvikling. Men ny forskning fra Københavns Universitet foretaget på grise viser, at det kan skabe en livstruende blodforgiftning, hvis barnet allerede har en infektion.

9 måneder. Så længe skal små nye liv optimalt ligge i deres mødres maver, før de er klar til at se verden. Så er deres kroppe, maver og organer nemlig helt udviklede og kan bedre stå imod infektioner.

Men hvert år bliver der på verdensplan født omkring 15 millioner børn for tidligt. Mange af dem begynder livet med at få modermælkserstatning og det, man kalder parenteral ernæring, fordi de har brug for meget energi for at udvikle sig. Men det høje sukkerindhold i den parenterale ernæring kan faktisk koste liv blandt de for tidligt fødte, der samtidig har en infektion, viser ny forskning fra Københavns Universitet.

Hvad er parenteral ernæring?

Parental ernæring er ernæring, der bliver givet direkte i blodet gennem et drop.
De for tidligt fødte får det ofte, fordi der mange gange kan gå lidt tid, før morens mælk er klar, og fordi de har brug for en meget høj energiforsyning. Det er heller ikke altid, at deres tarmsystem er udviklet nok til at fordøje modermælken, og derfor bliver ernæringen givet direkte i blodet og giver barnet de nødvendige næringsstoffer.

– Lægerne tror ofte, at når præmature spædbørn har brug for ernæring direkte i blodet, så skal de have meget glukose, som også er et af de vigtigste næringsstoffer, når kroppen skal have energi. Men det høje niveau af parenteral glukose i blodet kan føre til ukontrollabel inflammation, når spædbarnet i forvejen har en infektion, forklarer lektor Duc Ninh Nguyen, der er en af forskerne bag studiet fra Institut for Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Studiet er foretaget på grise. Men ifølge Duc Ninh Nguyen er der stor sandsynlighed for, at man vil se det samme hos mennesker.

– Størrelsen på præmature grise minder, sammenlignet med for eksempel mus, mere om størrelsen på for tidligt fødte mennesker. Grisene har også mere sammenlignelig mave-tarm-kanal og underudviklet immunsystem, hvis de er født for tidligt, siger Duc Ninh Nguyen.

En ændring på sygehusene

Mellem 20 og 40 procent af de for tidligt fødte børn får en infektion i løbet den første måned af deres liv. Det gør de, fordi deres immunsystem og kroppe ikke er klar til at modstå infektioner på samme måde, som børn der bliver født til termin. Det kan være infektioner som lungebetændelse, hjernehindebetændelse eller blodforgiftning.

– Med vores studie viser vi, at andre former for ernæring kan forhindre for tidligt fødte, der har en infektion, i at udvikle sepsis, der er en livstruende tilstand, hvor organerne begynder at fejle, siger Duc Ninh Nguyen.

Hvis lægerne har en mistanke om en infektion hos de for tidligt fødte, så bør de ifølge Duc Ninh Nguyen i stedet få en særlig type ernæring, med mindre parenteral sukker, for at mindske risikoen for sepsis.

– Infektioner hos præmature nyfødte kan behandles med bredspektret antibiotika, og børnene kan komme sig. Men hvis de stadig får overflødig parenteral glukose, kan det føre til endnu mere livstruende tilstande. Vi håber derfor, at vi med studiet kan forebygge, at infektioner udvikler sig til sepsis, siger Duc Ninh Nguyen.

Hvad er sepsis?

Sepsis blev også tidligere kaldt blodforgiftning, og er en livstruende tilstand, som kan sprede sig til mange af kroppens organer. Sepsis skyldes ofte, at en infektion, der skyldes bakterier, er kommet over i blodet. Sepsis kan blive behandlet med antibiotika, men de fleste med sepsis er så syge, at de har behov for yderligere behandling.
Alle, også raske mennesker, kan udvikle sepsis. Dog er de fleste ofte allerede indlagt på et hospital, fordi sepsis som regel opstår i forbindelse med en operation eller en infektion.

Ikke langt fra forskning til hospitalsstue
I dag er der ikke specifikke retningslinjer for den parenterale ernæring, man giver til for tidligt fødte, hvor der er mistanke om en infektion, men det skal der måske laves om på.

– Vi har et godt samarbejde med Rigshospitalets neonatalafdeling. De mener også, at den nuværende praksis kan forbedres. På baggrund af studiet har vi planer om at starte et sikkerhedsstudie på Rigshospitalet. Det kan gøre os klogere på, om vi kan fortsætte med de lavere niveauer af parenteral glukose, uden der kommer uønskede virkninger, siger Duc Ninh Nguyen.

Det betyder også, at der ikke går lang tid, før de nye resultater kan lande hos landets afdelinger for de for tidligt fødte.

– Studiet har klinisk relevans, og det kan føre til en øjeblikkelig ændring i praksis. Som med alle andre dyreforsøg, skal det testes i mennesker, før vi virkelig ved, om det hjælper patienter, og det kan godt tage nogle år, siger Duc Ninh Nguyen.