Hver fjerde unge mellem 18 og 29 år har ikke en indboforsikring, og dermed heller ikke en ansvarsforsikring. En stærk kontrast til de 30 til 39-årige, hvor blot én ud af 14 ikke er forsikret. Og det kan give problemer for de unge, hvis de tager på festival uden forsikring. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Efter to somre uden store festivaler, er der endelig gang i musikken på tværs af landet. Men tyveri fra telte, ødelagte ejendele og skader, der opstår pga. beruselse, er nogle af de uheldige ingredienser, der kan gøre festivalen til en kedelig oplevelse for mange unge danskere.

En ud af fire 18-29-årige har nemlig ikke indbo- eller ulykkesforsikring, og med en gennemsnitsalder på 24 år på Roskilde Festival, er der mange, som risikerer at stå med en ekstraregning, når der bliver slukket for musikken.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige. Undersøgelsen viser også, at mens det er hver fjerde af de unge, der ikke har forsikringerne på plads, så har blot en ud af 14 af de 30-39-årige ikke en indboforsikring.

– Vi ved fra tidligere år med festivaler, at tyveri og skader desværre er hverdagskost for mange. Desværre ser vi også, at en del unge fravælger forsikringen, hvilket sætter dem i risiko for, at de ikke kan få hjælp, hvis tyveknægten eksempelvis kommer på besøg i teltlejren eller de kommer til skade i løbet af festivalen, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Ingen indbo, ingen ansvar

– Det er ikke unormalt, at unge mennesker, der fester og drikker alkohol, har en øget risiko for at komme til skade. Forsikringen forhindrer ikke skader i at opstå, men hvis man kommer til at ødelægge andres værdier eller lave skader på en person, så kan man få brug for hjælp fra ens ansvarsforsikring. Men privat ansvarsforsikring har man kun, hvis man har en indboforsikring, og faktisk er det kun hver anden 18-29-årig, der ved, om de har ansvarsforsikringen. Derfor risikerer mange unge at komme i problemer, fortæller Henrik Sagild:

– En del af indboforsikringen er en ansvarsdækning, der kan hjælpe, hvis man laver skader på andre personer eller deres ting. Har man ikke indbo, har man heller ikke ansvar. Det betyder, at man kan ende med at stå med hele den økonomiske byrde selv, hvis man eksempelvis kommer til at gøre en skade på en anden festivaldeltager. Og en regning for en personskade kan hurtigt løbe op, hvis skaden er alvorlig, siger Henrik Sagild.

OBS: Mange unge kan være dækket af deres forældres indboforsikring, såfremt de stadig bor hjemme eller er under 21 og ikke bor sammen med en partner eller har børn.

Gode råd til festivalen:

– Lås altid dit telt med en hængelås for at være sikker på, at forsikringen dækker tyveri
– Lad dyre værdier, smykker og elektronik blive hjemme
– Meld altid tyveri til politiet
– Ulykkesforsikringen dækker mange skader på dig, også selv om du er lidt fuld. Tjek din forsikring, hvis du kommer til skade.