J39 har gennem mere end syv årtier vundet hjerterne hos designentusiaster over hele verden, og i år er det 75 år siden, at Børge Mogensen tegnede sin udødelige klassiker. Hos Fredericia Furniture markerer man jubilæet med en udgave med sæde i flettet, bæredygtigt søgræs, ligesom på den originale udgave fra 1947, som Børge Mogensen selv havde stående i stuen.

En af de bedst sælgende træstole i historien

Danmark har en unik og imponerende designhistorie, hvor legender som Kaare Klint, Hans J. Wegner, Finn Juhl og Børge Mogensen tegnede den ene klassiker efter den anden i 1940erne og 1950erne. I 1960erne var det arkitekter som Arne Jacobsen, der satte dagsordenen med en mere industriel tilgang til design, og siden skabte eksempelvis Nanna Ditzel sin poetiske Trinidad-stol. I dag er nye generationer og navne som Cecilie Manz og Space Copenhagen godt i gang med at videreføre fortællingen om dansk design, der internationalt står stærkere end nogensinde. I denne række af berømmede klassikere lyser J39 op som en af de mest betydningsfulde og en af de bedst sælgende træstole i Danmark gennem tiden.

J39 er populær som aldrig før og er for længst blevet ikke bare et dansk, men et internationalt ikon, man finder på restauranter, uddannelsesinstitutioner og i private hjem fra Madrid, London og Paris til Stockholm, København, New York og Melbourne. J39 har med andre ord i en menneskealder omfavnet hele verden med sin enkle skønhed og uformelle formsprog, der passer ind i alle kulturer til alle tider.

Den unge pionér

Som helt ung i 1941 tog Børge Mogensen afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Møbelskole, der blev ledet af Kaare Klint. Klint betragtes som faderen af Danish Design, og Børge var efter sigende en af Klints allerbedste elever og var måske den designer, der kom tættest på at være den store mesters arvtager.

Hvor Kaare Klint var fokuseret på at gøre op med fortidens pyntesyge og havde en meget pragmatisk, stringent og matematisk tilgang til møbeldesign, så havde Børge Mogensen også en demokratisk mission. Han tog et opgør med de danske snedkermøbler. Han ville producere godt og solidt design til alle, som kunne holde gennem generationer. Børge Mogensen blev derfor en af de pionerer, der skabte fundamentet for begrebet Danish Design. I dag står hans enkle og funktionelle møbler, der kunne berige hverdagslivet – både i hjemmet og det offentlige rum stadig i butikker over hele verden.

J39 var en videreudvikling af Kaare Klints Kirkestol, som han skabte til Bethlehemkirken i København i 1936. Og med Børge Mogensens fortolkning fik verden en stol, der havde en langt bedre komfort end Kirkestolen og trods den tydelige inspiration fra de amerikanske shakere formåede at være sin helt egen.

Bæredygtighed og det oprindelige søgræs

J39 er naturligvis fremstillet af FSC-certificeret eg, bøg eller valnød med flettet sæde i papirgarn, men i anledningen af 75 års jubilæeet produceres den nu også i en version med sæde i flettet søgræs, som den originale fra 1947.

Søgræs vokser hurtigt og bliver op til 160 centimeter højt. Det kræver ikke den samme forarbejdning som papir og kan høstes to gang på en sæson. Det søgræs, vi bruger hos Fredericia Furniture, produceres af certificerede landmænd i Kina. Søgræs er nemt at dyrke og fungerer samtidig som levested for en lang række dyrearter.

I dag står J39 som en af de stærkeste manifestationer af Børge Mogensens uovertrufne evne til at skabe tidløse møbler, der med deres naturlige materialer og deres eviggyldige, stringente udtryk formår at holde sig aktuelle på tværs af skiftende tider og kulturer, og som kan gå i arv generation efter generation efter generation.