Jonas Vingegaards etapesejr på 11. etape i Tour de France skriver sig ind i historiebøgerne. Ikke bare i Danmark, men i hele Tour de France-historien.

Hatten af for Jonas Vingegaard.

Den præstation, som han leverede efter en vild etape var fænomenal. Det hører til sjældenhederne i moderne cykling at åbne så langt ude fra, som Team Jumbo-Visma gjorde, og det må man også bare lette på hatten for. Dér viste Jumbo-Visma, at de vil vinde Tour de France og ikke bare være statister i klassementet.

Det krævede sin mand af Primoz Roglic, at sætte alt på et bræt, da han angreb utallige gange allerede på næstsidste bjerg. Roglic lykkedes ikke med angrebet, men han fik sat Tadej Pogacar under et gevaldigt pres, og da Jonas Vingegaard selv kørte kontra på det, blev Pogacar nødt til at reagere igen og igen. 

Alt dette skete med omkring 60 kilometer til mål, og man skal spole langt tilbage i historien for at finde lignende scener, hvor løbets favoritter udfordrer hinanden på den måde. Undervejs måtte man samtidig tage sig til hovedet over Jumbo-Vismas ageren, igen. Roglic blev sat efter de voldsomme forceringer, og kom et minut bagud i forhold til Vingegaard og Pogacars gruppe. Van Aert, der var fremme i udbruddet, blev kaldt tilbage, og det var ikke for at hjælpe Jonas Vingegaard i første omgang, men derimod for at hente Roglic tilbage i feltet, men med det træk, hev van Aert også Pogacars hjælpere tilbage i favoritgruppen.

Kort oppe af målbjerget, Col du Granon, var Vingegaard isoleret, og i stedet var Pogacar i overtal mandskabsmæssigt. Det virkede som et dumt træk, men det viste sig ikke at gøre nogen forskel, da slovenske Pogacar tilsyneladende var gået ned med flaget efter de mange forceringer tidligere på etapen.

Tadej Pogacar reagerede ikke på angreb i favoritgruppen, og med fem kilometer til mål så Vingegaard sit snit til at angribe. Der kom igen ingen reaktion, udover fra Pogacars hjælper, Majka, men sloveneren kunne ikke følge og der blev derfor hul. Jonas Vingegaard havde rystet den slovenske favorit af, og satte kursen mod toppen af Granon i ensom majestæt. 

Undervejs overhalede han Romain Baidet, der havde angrebet fra favoritgruppen, og til sidst nåede han op til Naira Quintana. Da Vingegaard fik lukket hullet til Quintana trak han luft ind, og derefter fik den en over nakken igen, og det tempo, som Vingegaard satte, kunne columbianske Quintana ikke følge med i.

Den danske bjergged var alene i front på kongeetapen, hvor han var i fuld gang med et togt, der endte med at bringe ham i den gule trøje. I mål var Vingegaard 59 sekunder foran Quintana, men nok så essentielt havde Jonas Vingegaard distanceret Tadej Pogacar med 2 minutter og 51 sekunder.

For første gang siden, at Pogacar vandt Tour de France i 2020, var han sat fuldstændig af, og distanceret af en konkurrent, der gjorde det på den hårde måde med at åbne løbet langt ude fra, og være med til at cykle en af de vildeste Tour de France-etaper i nyere tid. Det er en etape, der vil blive husket mange år i fremtiden, og uanset, hvordan det kommer til at gå Jonas Vingegaard i den resterende del af Tour de France, vil det komme til at stå som en af de største præstationer på en enkelt Tour de France-etape.