Venstre i Fredericia er tilfredse med, at der er faldet en afgørelse, selvom det skulle tage over et år. Peder Tind blev beskyldt for karaktermord af socialdemokraterne, men han forventer ingen undskyldning.

Det er en afgørelse, der har været undervejs længe. Det er godt, at vi kan trække en streg i sandet, og konkludere, at Ankestyrelsen nåede frem til, at Lars Ejby Pedersen har været inhabil over tre perioder. Det synes jeg er voldsomt og alvorligt. Det er dog godt, at vi er kommet hertil, så vi også kan komme videre, siger Peder Tind, der er politisk ordfører for Venstre i Fredericia.

Peder Tind (V). Arkivfoto: AVISEN

Peder Tind var borgmesterkandidat i perioden, hvor sagen for alvor blussede op, og da han satte spørgsmålstegn ved Lars Ejby Pedersens habilitet, blev han mødt af en masse modangreb, hvor han både fik at vide, at han begik karaktermord, men også, at han ikke var en værdig borgmestermesterkandidat. Han forventer dog ikke en undskyldning fra socialdemokraterne, der blandt andet kaldte det for et karaktermord.

– Jeg trækker på smilebåndet i forhold til Socialdemokratiet, når du spørger til, om de burde sige undskyld eller beklage, hvad de sagde til mig, da jeg faktisk bare satte spørgsmålstegn ved habiliteten. Vi var interesseret i at komme til bunds i denne sag, og sikre, at vi ikke bare fortsatte ud ad en forkert vej. Nu ser vi tilbage og undersøger, om der er foregået noget forkert, er der noget, der skal rettes op. Da vi sendte den mail den 15. marts 2021, var det for at se, om der var noget. Det blev undersøgt, og her over et år efter har vi fået svar på, at der var noget at komme efter. Nu må Socialdemokratiet selv konkludere, hvad de synes. Det skal jeg ikke blande mig i, men jeg er glad for, at vi er kommet hertil, hvor der er ryddet op og vi har trukket en streg i sandet, selvom det er alvorligt, fortæller Peder Tind, der mener, at Venstre gjorde det rigtige:

– Jeg synes aldrig, at vi gik efter manden. Jeg synes ikke, at vi har slået nogen i hovedet eller begået et karaktermord, som nogen siger. Det har aldrig været vores dagsorden. Vi har været optaget af indholdet, og det at sikre, at habiliteten var i orden, når vi træffer beslutninger hele vejen rundt. På bagkant af borgmestersagen ønskede vi at få set alt efter i sømmene og få ryddet op en gang for alle. Som fredericianer bliver jeg umådelig trist, når de negative historier og overskrifter tager fokus. Der er så meget godt i Fredericia, det er det, vi skal fremme, og når alle disse sager kommer, så skal vi rydde op og til bunds, for derefter at komme videre. Nu skal vi se sagerne igennem bagud, og se om der er noget. Det er dog alvorligt og trist, at vi nåede hertil, slutter Peder Tind.

Pernelle Jensen (V). Arkivfoto: AVISEN

Gruppeformand for Venstre i Fredericia, Pernelle Jensen er lidt træt af, at det skulle tage et år at nå frem til en afgørelse for Ankestyrelsen, men nu er den her, og det er hun tilfreds med.

– Vi har en afgørelse, der har været et år undervejs. Nu skal forvaltningen se på 28 ØK-dagsordner, og se nærmere på, om der er noget, der skal dykkes længere ned i og måske genbehandles. Det går de i gang med over sommeren. Det er rigtig fint, at vi efter et år har en afgørelse, selvom et år er lang tid at vente på det, siger Pernelle Jensen. Hun deler dog ikke observationen, om det var drillerier. Det var nødvendigt at undersøge Lars Ejby Pedersen, slår hun fast.

– Det er vigtigt, at borgerne har en tiltro til, at når vi behandler en sag, så er den behandlet reelt og der ikke har været inhabilitet. Derfor søgte vi også et svar på dette spørgsmål allerede for et år siden, da vi spurgte, om der var andre i byrådet, der kunne have et problem med habiliteten, fordi vi skulle have det frem og undersøgt, og så skulle vi til bunds i borgmestersagen, hvor vi ikke kunne se enden. Vi er tilfredse med, at der er en afgørelse, og vi kan komme videre herfra, siger Pernelle Jensen, der mener, at det er vigtigt at have fokus på sin habilitet løbende.

– Habilitet er noget, vi alle skal tænke over. Vi sidder også i forskellige bestyrelser, hvorfor vi skal huske at have fokus på det. Det er generelt vigtigt at have et stort fokus på habilitet i Fredericia Kommune, også fremover. Jeg tror også, at der er andre kommuner, der kan lære af det, vi har været igennem her. Det er vigtigt, at der er tiltro til, at de beslutninger man har truffet, er truffet 100 procent reelt, siger Jensen, der samtidig slår fast, at man skal kunne stole på de juridiske vurderinger, der kommer.

– Vi skal kunne stole på de vurderinger, der kommer fra vores jurister, men man skal også selv kunne gøre opmærksom på, at man har en habilitetsudfordring, og det synes jeg, at alle politikere kan lære noget af og i øvrigt noget, vi alle kan lære noget af fra denne sag, slutter Pernelle Jensen.