Mink har fyldt meget i den politiske debat, fordi det her så ud til, at corona-smitten ville brede sig med hastig fart. Myndighederne forsøgte sig med en række tiltag, men effekten udeblev – og til sidste endte det i en ulovlig ordre, som Minkkommissionen fortsat undersøger. TV2 kan nu dokumentere, at flere minkavlere har lavet omfattende snyd.

17 milliarder kroner og en historisk erstatning blev der givet på bagkant af hele minksagen. Ordren om at aflive alle mink i Danmark endte med at koste minkavlerne deres livsværk – og statskassen et kæmpe beløb. De fleste vurderede, at det var på sin plads dengang, fordi minkavlerne havde lidt under ordren. Men en ny dokumentar fra TV2 viser, at minkavlerne ikke selv tog de nødvendige forholdsregler for at inddæmme smitten, og dermed muligheden for at konsekvenserne ikke skulle blive så store.

Dokumentaren viser hvordan sundhedsmyndighedernes tiltag, som var i form af anbefalinger og ikke krav, ikke fungerede efter hensigten. Alle minkavlere blev opfordret til at lave ugentlige tests, men en række minkavlere fortæller i dokumentaren, at de meget bevidst har undladt at teste, fordi konsekvenserne ved en positiv test var for store.

Endvidere viser det sig, at de test farmene skulle tage på deres mink for at konstatere smitte i en besætning ikke blev foretaget efter forskrifterne. Her blev flere steder kun testet mink man vidste var raske – sågar blev der testet på frosne mink, der var frosset til formålet. Der er flere minkavlere der erkender, at de på alle måder har forsøgt at omgå reglerne.

Det samme gør sig gældende med reglerne for karantænezone, der var i forbindelse med smitte på en farm. Flere af farmene ligger rimelig tæt, hvorfor smitte på én farm i flere tilfælde betød, at andre farme skulle i karantæne. Dette betød også, at man på en karantæneramt farm ikke måtte sende sine dyr til pelsning, men dette har vist sig at være tilfældet. Sågar har bekræftet smittede farme sendt mink til pelsning – og dette anses som værende årsagen til de store smitteudbrud blandt arbejdere på pelserierne.

Dokumentaren er et bemærkelsesværdigt input i en debat, der indtil nu primært har handlet om regeringens ulovlige ordre. Minkkommissionen er i fuld gang med arbejdet og forventes snart at præsentere deres konklusioner. Det er kommet frem, at der formentlig vil være tale om en skarp kritik, der går helt til toppen af Statsministeriet.