Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (A) havde i marts 2022 følgende besked til pensionisterne, der kunne se deres købekraft blive væsentligt reduceret på grund af de stigende priser:

Han var bekymret for at det ”koster en masse penge”, hvis man skal hjælpe pensionisterne. Samme bekymring var ikke tilstede, da man postede et uhørt milliardbeløb ud til virksomhederne under coronakrisen. Når det gælder de ældre, så kan de venligst sejle deres egen sø, og ellers kan man læse om gode råd til at spare på strøm og varme hos Energistyrelsen.

Hvad er der så sket, siden marts måned?

Pensionen er steget med 1.2 procent i 2022. Alene i juli måned steg priserne med 8.2%. For hele året, indtil nu, lander vi på 13.2%. Kort sagt er pensionisterne milevidt fra at kunne indhente det, som den økonomiske krise tager ud af deres i forvejen spinkle budget.

En ting er, at man ofte er travlt beskæftiget med at drive klapjagt på ineffektive medborgere, som man ofte drømmer om dovner den af i nærheden af hundredetusindevis af antal borgere. Her poster man glædeligt milliarder af kroner i ineffektive Jobcentre, der ikke formår at løse den sociale opgave, vi ofte reelt taler om. Helhedsløsninger er et bandeord i den sammenhæng.

En anden ting er, at man som ”arbejderregering” ser til med en pæn arrogance og tilbageholdenhed, mens de ældre medborgere sidder bekymrede tilbage på en uhørt lav pension. Vi bør alle være enige om, at de ældre har bidraget til samfundet og gjort deres pligt.

Så hvad med at Socialdemokraterne ser at få sat skub i realiseringen af deres evige mantra, ”gør din pligt og kræv din ret”?

Folkepensionen udgør sølle 6.457,- kroner pr. måned i grundbeløb. Det kræver ingen stor fantasi at forestille sig, hvordan en folkepensionist må spinke og spare for at finde penge til dagligdagen. Her hjælper en engangscheck til varme slet ikke. Det er decideret uanstændigt, at Folketinget ikke for længst har sikret en bred aftale om straks at hæve pensionisternes indtægt, så den svarer til den generelle prisudvikling. Faktisk burde det være noget man ved lov var forpligtiget til. De ældre kan ikke bare tage sig et arbejde. Det er kun en ting at sige om det:

Fy for satan, hvor er det usselt.

Ældresagen har forsøgt at gøre opmærksom på problemet. Og det er i den forbindelse, at beskæftigelsesministeren har udtalt sig. De fleste danskere vil være ret ligeglade med, at det kommer til at koste statskassen flere penge, for de ved godt, at de selv bliver gamle en dag. Hvis der er noget, som et velfærdssamfund skal kunne, så er det at tage sig af de svageste, de syge og de ældre. Det er ubegribeligt, at det kan komme som en overraskelse for nogen, at der kan opstå inflation i et samfund. Derfor kan det heller ikke komme som en overraskelse, at hvis man har vedtaget, at pensionerne ikke følger den almindelige prisudvikling, så vil det koste de svageste medborgere dyrt.

Det er meget fint, at folk med to indtægter, parcelhuse og forældrekøb af lejligheder er kede af stigende benzinpriser, elpriser og varmepriser. Men med mindre vi skal til at oprette suppekøkken til de ældre, så ender det med at familiemedlemmer må køre ud med mad til deres forældre og pårørende.

Samtidig med at man annoncerer store forøgelser på forsvarsbudgettet.

Kunne man ikke blive enige om, at de ældre skal behandles ordentligt og værdigt? Det er helt unødvendigt, at de skal være bekymrede. De fleste danskere ville godt arbejde en time ekstra om ugen, hvis det kunne sikre de ældre medborgere mod fattigdom og nød. Det er på tide at få gjort op med den floskel, at de ældre medborgere er en byrde for nogen. De er en enorm ressource, de har stor viden og erfaring, og de skal behandles som æresborgere i det land, de har bidraget til igennem hele livet.

Peter Hummelgaard bør købe sig et par historiebøger og læse om, hvordan Socialdemokratiet stod i spidsen for omfattende reformer, der sikrede de ældre medborgere en værdig alderdom. Det er den politik, han burde bekende sig til, hvis hans partimedlemskab er det korrekte sted. Godt nok behøver man ikke være socialdemokrat for at gå ind for en værdig alderdom: Dansk Folkeparti og SF har bakket op om Ældresagen, der ønsker at få reguleret pensionerne, så de kan følge med de uhørte prisstigninger. Så vidt spænder interessen altså.

Uanset hvilken krise vi står midt i eller foran, så skal vi måle os på, hvordan vi behandler de svageste. Ikke mindst de ældre. Derfor må Folketinget øjeblikkeligt blive enige om at få reguleret pensionerne automatisk, så de til enhver tid svarer til den almindelige prisudvikling.

Det kan kun gå for langsomt.