Af Jens Jonatan Steen, Folketingskandidat (A)

Vladimir Putins vanvittige invasion af Ukraine har vendt op og ned på Danmark og Europas sikkerhed. Dagen for angrebet den 24. februar 2022 har sat et punktum for en periode i vores historie, hvor freden var dominerende.

Da jeg for små 20 år siden stod vagt ved Aalborg Kaserner, som sergent i militærpolitiet under terrorangrebet 9-11, frygtede vi nok religiøs ekstremisme, men aldrig territorial besættelseskrig på det europæiske kontinent. Men det er netop det Putins ekspansive drømme om et Storrusland har ført til.

Putin har sat ”plejer” skakmat. Derfor kan vi ikke fortsætter, som vi har haft for vane eller lade som om intet er hændt. 

Det har Sverige og Finland taget konsekvensen af ved at melde sig ind i NATO. Og det bør vi herhjemme tage konsekvensen af ved at øge investeringerne i vores forsvar, øge vores engagementet i NATO og afskaffe forsvarsforbeholdet, som vi skal stemme om 1. juni. Det er sådan vi bedst kan tage et større ansvar for vores egen sikkerhed.

Vi kan ikke forlade os på, at USA og andre lande altid vil passe på os og tage det tunge slæb. Danmark er ikke et land, der snylter på andre, men et land der tager ansvar. Netop det ansvar er vores mange dygtige soldater på Ryes Kaserne i Fredericia et levede bevis på.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vores sikkerhed først og fremmest går igennem NATO, men samtidig kan NATO ikke stå alene og ønsker derfor at vi danskere skal tage et større ansvar i forbindelse med forsvar af europas ydre grænser, modstand mod cyberangreb, fredsskabelse i Bosnien og nye træningsmissioner. EU er et nødvendigt supplement til NATO med de trusler vi står overfor.

Når Putin og hans ligesindede ønsker at skabe splittelse, enegang og konflikt, så skal vi vælge internationale alliancer, forpligtende samarbejder og stærkere sammenhold. Derfor kræver situationen sammenhold – frem for forbehold.

Vi skylder vores børn, børnebørn og kommende generationer, at gøre alt hvad vi kan for at sikre os mod trusler som Putin. Og selv hvis forsvarsforbeholdet kun er en lille brik, så skal vi rykke denne lille brik.