Danmark kan mange ting – og spørger man borgmester i Fredericia, Steen Wrist, så viser Verdens vildeste brobyggere, at de unge kun kan træffe ét forkert uddannelsesvalg: Nemlig ved ikke at træffe et valg. De unge skal træffe lige det valg de har lyst til, bare de træffer et valg, opfordrer Steen Wrist.

Verdens Vildeste Brobyggere er et nyt projekt, som fandt sted første gang sidste år, hvor tusindvis af tilskuere overværede konkurrencen i Københavns nye boligområde, Engholmene. Med Fredericia som årets værtsby er det med massiv opbakning fra både kommunen og erhvervsnetværk. Det blev til en dag med en masse mennesker samlet i Kanalbyen – og det vigtigste budskab at tage med mener Steen Wrist er, at ingen kan undværes på fremtidens arbejdsmarked.

– Jeg synes det her koncept med alt tydelighed viste, at der ikke er et forkert uddannelsesvalg – eller det er der, det er hvis ikke man tager et valg. Men her viser man unge på tværs af uddannelser, at de alle sammen er vigtige i at løse den her opgave. Det bliver en meget fin tegning, hvis ingen håndværkere bygger den. Men jeg tror ikke broen ville være særligt stabil uden ingeniørerne. På den måde er det her rigtig godt. Det viser, at Danmark har mangfoldige og gode uddannelser. Det viser hvad vi kan – og at vi gør det bedst sammen. Verdens vildeste brobyggere er meget velkomne i Fredericia igen, siger Steen Wrist.

Dagsordenen med faglært arbejdskraft fortsætter i Fredericia Kommune. Næste år er kommunen vært for DM i Skills, der kort beskrevet er danmarksmesterskaberne for erhvervsuddannelser. Årets DM i Skills foregik i Høng, hvor Steen Wrist fik overrakt stafetten til næste års DM.

– Skills er jo Danmarksmesterskaberne for en række erhvervsuddannelser. Det er en kæmpe aktivitet, der givetvis trækker mere end 50.000 mennesker til Fredericia. Det er det bedste udstillingsvindue der findes- og vi prioriterer det hvert år. Vi sender skoleeleverne afsted – og nu er det skoleelever fra hele landet der kommer til Fredericia. Det er virkelig en god aktivitet, siger Steen Wrist og fortsætter:

– Når jeg er rundt på Skills, så bliver jeg meget inspireret af de mange unge mennesker, der har en passion for deres fag og går så højt op i at præstere. Hvis ikke man har oplevet det, så vil jeg anbefale, at man lægger vejen forbi MesseC i 2023.

Dagsordenen omkring manglen på faglært arbejdskraft står også højt på den lokale dagsorden. Det er nødvendigt med flere faglærte, forklarer Steen Wrist.

– Danmark mangler faglærte allerede nu. Det bliver i den grad ikke et mindre behov ud i fremtiden. De investeringer der ligger foran os i eksempelvis den grønne omstilling. Man kan godt beslutte fra Christiansborg at der skal opstilles gigavindmøller – og man kan godt tegne dem. Men der kommer ingen vindmøller uden nogen der bygger dem. Bare for at nævne én opgave, siger Steen Wrist og fortsætter:

– Vi kommer heller ikke til at kunne lade bilerne op, hvis ikke der er elektrikere til at lave infrastrukturen til det. I øvrigt kommer vi til at mangle på mange andre områder. Den del jeg har ansvar for handler om SOSU-assistenter. Vi ved at der kommer til at mangle i store antal. Det er også et af de fag der bliver dystet i – og det er klart, at vi som offentlig arbejdsgiver har en klar interesse i, at unge får øjnene op for det fag, der er så spændende og mangfoldigt. Der er det her bare et rigtig godt udstillingsvindue.

– Jeg er meget klar i mælet overfor min egen søn. Der er kun ét forkert valg – og det er, at man ikke tager et valg. Det er ærgerligt at vælge forkert, men så kan man bare vælge noget nyt, lyder det afslutningsvist fra Steen Wrist.