Mandag kunne gruppeformand for Dansk Folkeparti i Fredericia, Susanne Eilersen, fortælle, at hun har ombestemt sig og alligevel ønsker at stille op til Folketinget. En beslutning der kommer på baggrund af, at hun fra 1. august igen er at finde på Christiansborg som medlem af Folketinget.

Det var en slukøret Susanne Eilersen, der gik rundt i kælderen på Fredericia Gymnasium efter valget i 2019. Fire års hårdt arbejde på Christiansborg, efter et rigtig flot valg i 2015, skulle stå sin prøve. Dansk Folkepartis dalende opbakning skulle stå sin prøve. Susanne Eilersen var udmærket klar over, at det ville blive en tæt affære. Men hun håbede til det sidste, at det ville falde ud til hendes fordel, og at vælgerne har givet hende tilstrækkeligt med stemmer til, at hun kunne fortsætte sit arbejde for Fredericia.

Men sådan skulle det ikke gå. Ganske få stemmer afgjorde det. Susanne Eilersen blev ikke valgt og måtte tage til takke med pladsen som 1. suppleant. Hun skulle derfor pakke sit kontor på Christiansborg og finde sig til rette hjemme i Erritsø, hvor hun kunne have fuldt fokus på det lokalpolitiske, hvor hun både er gruppeformand og viceborgmester.

Det var en hverdag som Susanne Eilersen befandt sig godt i, om end der aldrig har været tvivl om, at hun savner Christiansborg. Men som tiden gik, fik Susanne Eilersen vendt sin tanker, formentlig med hendes partner Per, og kunne efter en rum tid melde ud, at hun ikke ønskede at stille op til Folketinget igen.

Men den tidligere formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, der er valgt i Sydjyllands Storkreds, har fået nyt arbejde og tiltræder som direktør for Port of Aalborg fra 1. august. Derfor skal Susanne Eilersen alligevel i Folketinget – og det har fået hende til at genoverveje situationen. Hun kunne derfor mandag fortælle, at hun alligevel agter at stille op til Folketinget.

Chefredaktør: Det er godt for Fredericia

Meldingen fra Susanne Eilersen vækker begejstring hos chefredaktør i Danske Digitale Medier, Matthias Runge Madsen, der kalder det for en rigtig god beslutning – ikke alene for Susanne Eilersen, men også for Fredericia.

– Uanset politisk tilhørsforhold er det anerkendelsesværdigt, hver eneste gang en borger stiller sig til rådighed for demokratiet. Så kan man være enig eller uenig i vedkommendes politiske holdninger, men alene det, at Susanne Eilersen stiller op fortjener en stor anerkendelse, siger Matthias Runge Madsen.

– Susanne Eilersen er kendt for at være en reel politiker, der altid handler i partiets og Fredericias interesser. Hun har i mange år vist sit værd i Fredericia Byråd, og jeg tror, de færreste har noget grimt at sige om hendes arbejde på vegne af Fredericia, da hun sad i Folketinget, fortsætter Matthias Runge Madsen.

– Hendes fire år på Christiansborg var en stejl læringskurve, for der er meget at lære – og meget lidt tid til at lære det. Susanne Eilersen formåede at sætte en dagsorden og kæmpe for Sydjylland og Fredericia. Hun var sjældent den med mest medietid, men bag kulisserne er hun bredt anerkendt for hendes hårde politiske arbejde, forklarer Matthias Runge Madsen.

Udover Susanne Eilersens gode ry i det politiske miljø, så er det også godt for Fredericia, vurderer Matthias Runge Madsen.

– Fredericia har siden sidste valg stået uden et medlem af Folketinget. Kigger vi til vores nabokommuner vælter de sig nærmest i folkevalgte på Christiansborg. Selvom man er valgt til at varetage hele Danmarks interesser, så er det klart, at ens lokale tilhørsforhold har en stor betydning. Derfor har det været problematisk for Fredericia, at man har stået uden et medlem af Folketinget, siger Matthias Runge Madsen og fortsætter:

– Til tider bliver de politiske tilhørsforhold lagt til side og de lokale hensyn vægtet højere. Derfor er det vigtigt med lokale medlemmer, der kender de lokale forhold. Bare tag eksemplet med Fredericia Teater, hvor politikere på tværs af partier virkelig kæmpede for Fredericia. Så uanset om man er enig med Susanne Eilersen eller ej, så er det entydigt godt for Fredericia, at hun nu igen indtræder i Folketinget.

Hendes chancer er gode

Selvom Dansk Folkeparti af mange beskrives som værende i frit fald, så gør det ikke, at Susanne Eilersen er fuldstændig chanceløs, når det kommende folketingsvalg skal stå. Matthias Runge Madsen spår, at Susanne Eilersen har rimelige chancer – selvom det ser meget sort ud for partiet.

– Jeg er ikke i tvivl om Dansk Folkepartis overlevelse ved det kommende valg. På ingen måde. Men de får det rigtig svært, og de kommer på ingen måde til at trække nær så mange mandater som i 2015 – og ej heller som i 2019. De bliver en ganske lille gruppe, og derfor får Susanne Eilersen det også svært, siger Matthias Runge Madsen og fortsætter:

– Men når det er sagt, så har Susanne Eilersen en realistisk chance. Hun kommer til at stille op i Sydjyllands Storkreds, så borgerne i Fredericia får muligheden for at sætte deres kryds ud for hendes navn. Hun fik et rigtig flot personligt valg ved kommunalvalget, og mange fredericianere, der ikke altid ville stemme på DF, endte med at finde vej til liste O.

– Susanne Eilersen har en klar opgave i at trække sine stemmer i Fredericia. Formår hun at gøre det, så har hun rigtig gode chancer. Der er ikke mange store navne på stemmesedlen fra Dansk Folkeparti i Sydjylland, så hendes chancer er selvsagt større – alene fordi hun har siddet i Folketinget og nu igen skal indtræde, supplerer Matthias Runge Madsen.

Økonomien og tiden er en klar faktor, men hårdt arbejde kan gøre meget.

– Det er klart, at Susanne Eilersen er sat bagud i forhold til tiden. Folketingsvalget kommer med alt sandsynlighed meget snart, så hendes muligheder for at tiltrække penge er svære. Men det kan hårdt arbejde langt hen ad vejen gøre op for – og det er en af Susanne Eilersens forcer. Det bliver svært, men det er muligt, lyder det afslutningsvist fra Matthias Runge Madsen.