Politikerne bliver tit beskyldt for at have en enormt lang sommerferie og en pause fra det politiske i flere måneder. Virkeligheden er en anden, særligt i år er der nok ikke mange politikere, der får slappet helt af. Sommerens sol er nemlig erstattet af valgets skygge.

Dansk politik er sprængfarligt i denne tid. Der er mange ting der fylder – og mange politiske dagsordener der bliver bragt frem. Det tragiske skyderi i indkøbscenteret Fields i København bragte en psykiatridagsorden på banen. Men det største er uden tvivl granskningskommissionens rapport, der satte navn på flere embedsmænd som værende ansvarlige for den ulovlige minkaflivning.

Kort før mange danskere gik på sommerferie kom rapporten med dens konklusioner, og statsministeren fik holdt et pressemøde. Det synede af, at hun havde sine støttepartier bag sig. At de ikke ville stemme for den eksterne advokatundersøgelse, som de borgerlige partier ønskede. Men Radikale Venstre ville det anderledes. Eller – de ville ikke have en advokatundersøgelse, i stedet vil de have et valg, der bliver udskrevet senest når Folketinget igen åbner.

Valget hænger over Christiansborg

Solen skinner næsten altid på den mægtige bygning midt i København, hvor de danske love bliver vedtaget. Men efter meldingen fra Radikale Venstre har der hængt en sky over Christiansborg, der har kastet skygge over det politiske arbejde.

Politikerne er, som danskerne, gået på sommerferie. Velfortjent. Der har været fart på det politiske i de seneste år, så en velfortjent sommerferie er på sin plads. Men den sommerferie hvor de kan lægge arbejdet bag sig og slappe af i familiens skød blev det ikke til. I stedet skal de forberede sig på for alvor, at valget kommer lige rundt om hjørnet.

Der skal være styr på valgplakater. Foldere. Kampagnemedarbejdere. Strategier. Politiske budskaber. En valgkamp er enormt hård og kræver, at man trækker store veksler både på ens familie, venner og den lokale partiforening. Der er tidligere morgener og sene aftener – og det er i tre uger non-stop.

[bsa_pro_ad_space id=32] [bsa_pro_ad_space id=7]

Så på den ene side er det nødvendigt, at sommerferien bliver brugt til at slappe af, for før de ved af det, så kommer valget. Vi ved, at det kommer senest tre uger efter 4. oktober. Det er den deadline Radikale Venstre har sat. Så er spørgsmålet bare, om det kommer før. Der er sat en seneste dato, der er noget fremrykket i forhold til grundlovsdag næste år.

[bsa_pro_ad_space id=6]