Det er næsten blevet hverdagskost at skrive analyser om Dansk Folkepartis store forfald. Men ikke desto mindre ser det ud til at være historien der bliver ved med at give. Nu har også tidligere formand og partistifter, Kristian Thulesen Dahl meldt ud, at han ikke genopstiller for Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt blev formand, men medlemmerne forsvandt. Ikke medlemstallet, for det steg – men de folkevalgte medlemmer. Både på Christiansborg og i de lokale byråd har der været store konsekvenser af formandsvalget i Dansk Folkeparti. Medlemstallet for almene medlemmer steg markant, men det kan ikke gøre op for, at Dansk Folkeparti har lidt enorme skader.

Det hele startede med Kristian Thulesen Dahls store optur som formand, der endte i en historisk fiasko. Han måtte erkende, at han havde fejlet i udnyttelsen af Dansk Folkepartis mange mandater, og derfor skulle der findes en ny formand for partiet. Og det var her det blev grimt. Skyttegravene blev gravet dybt. Fløjkrigene var meget voldsomme. De fire kandidater gik personligt til værks, der var ikke meget politik at finde i den interne valgkamp. Dansk Folkeparti formåede at ødelægge deres eget parti indefra 

Alle partier har fløjkrige. Det har man i Dansk Folkeparti også haft, men den stramme topstyring virkede. Det kom aldrig frem, at der var så store interne uenigheder. Det beskidte vasketøj blev tørret i kælderen på Christiansborg, og ikke ude i offentligheden, som det blev tilfældet med den altødelæggende formandsvalgkamp.

Thulesen Dahl har været tyngende for længe

Han har næsten ageret som det spøgelse, som ingen har kunnet slippe af med. Det har været tydeligt, at han ikke selv havde lyst til at træde af som formand – og da han mere eller mindre blev tvunget til det, var han ikke klar til at give slip. Til trods for, at han som tidligere formand endte nede bagved, så har han indefra været med til at ødelægge det parti, han selv har været med til at stifte.

Det er alment kendt, at Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl ikke just er de bedste venner, men ser man på de folk der har meldt sig ud af partiet, så er de tæt forbundne til Kristian Thulesen Dahl. Det toppede til valgaftenen for forsvarsforbeholdet, hvor Kristian Thulesen Dahl helt udeblev. Morten Messerschmidt blev fanget på det forkerte ben på Christiansborgs hovedtrappe, endte han med at sende en ret skarp kritik i retningen af Kristian Thulesen Dahl. Han undrede sig over, at det var på Twitter han skulle læse, at partiets forsvarsordfører ikke mødte frem – og at det ikke kom direkte fra Thulesen Dahl.

[bsa_pro_ad_space id=32] [bsa_pro_ad_space id=7]

Nu er det blevet meldt ud, at Kristian Thulesen Dahl ikke ønsker at genopstille for Dansk Folkeparti. Det er forgået efter det Morten Messerschmidt beskriver som ”loyale drøftelser”. Selvom Kristian Thulesen Dahl ikke længere ønsker at stille op for Dansk Folkeparti betyder det ikke, at han er færdig i dansk politik. Han har meldt ud, at han frem til næste folketingsvalg er medlem af Dansk Folkeparti, men samtidig svier rygterne fortsat om, at han skal være en del af et nyt politisk projekt med Inger Støjberg.

Det er det politiske projekt der kan ende med at koste alle tre højrefløjspartier dyrt. For der er ingen tvivl om, at der er indvandrekritiske vælgere i Danmark, men om der er nok til de tre partier der formentlig kommer til at være, det er fortsat uvist. Det er ikke en dødsdom til Dansk Folkeparti, for de har stadig mange vælgere. De har stadig medlemmer. Deres største udfordring lige nu er at finde de erfarne kræfter, der kan bære partiet i en valgkamp. Det er altid vigtigt med en balance mellem nye talenter og erfarne kræfter, men det begynder at tynde gevaldigt ud i de erfarne kræfter i Dansk Folkeparti. Efter Kristian Thulesen Dahls udmelding, som kommer kort efter Mette Hjermind Denckers udmelding, har også Søren Espersen meldt ud, at han overvejer sin fremtid i Dansk Folkeparti.

De store navne er ved at forsvinde. Efterhånden er der ikke mange tilbage. Men man skal aldrig afskrive Morten Messerschmidt. Det er manden med det bedste personlige valg nogensinde. Det politiske projekt ligner en genrejsning af Dansk Folkepartis kerneværdier. Tiden må vise hvad der skal ske med partiet, men Morten Messerschmidt har en stor opgave foran sig i at vende debatten om Dansk Folkeparti til noget positivt. Lige nu er der ikke andet end negative historier om partiet – og det kan blive en selvopfyldende profeti.

[bsa_pro_ad_space id=6]